Противно на клетвите на управляващите да намалят бюрокрацията за бизнеса

...
Противно на клетвите на управляващите да намалят бюрокрацията за бизнеса
Коментари Харесай

Хиляди граждани и фирми с проблеми при вписванията в Търговския регистър

Противно на клетвите на ръководещите да понижат бюрокрацията за бизнеса и жителите обстановката се утежнява. Заради законодателни безумия десетки хиляди жители и компании имат сега проблеми с вписвания в Търговския указател, а други чакат месеци за документи от Агенцията по кадастъра. Агенцията по вписванията (АВ) подреди на чиновниците си да работят и през уикенда, с цел да може най-малко малко да се навакса изоставането с обработването на заявките за регистрация на компании, пререгистрация на юридически лица с нестопанска цел, смяна в събитията или за липса на активност през миналата година. Към момента има към 11 000 забавени преписки, които АВ се надява да почисти в идващите няколко седмици.

Проблемът породи поради промени в Закона за счетоводството, влезнали в действие от 1 януари 2018 година Те задължиха компаниите, които не са осъществили активност през миналата година, да разгласят това събитие със заявки към организацията. Заедно с тази смяна следваше да бъде признат и пример на заявление за обявление на липса на активност, само че това не се случи. Затова компаниите бяха принудени да пишат заявления със свободен текст, които системата на АВ обаче не приема автоматизирано. Затова чиновниците на АВ би трябвало да вкарат информацията ръчно. Проблем породи и с експлицитното условие декларирането да бъде направено от шеф или акредитиран юрист, защото мнозина са били в чужбина или в лечебни заведения, написа в. " Сега ".

В интервала 1 януари - 31 март 2018 година в АВ са подадени над 200 000 заявки от сдружения, които не са упражнявали активност през миналата година. " Вследствие на това се стига до генериране на веселба в регистъра и неспособност да се обработят подадените заявки в законовите периоди ", настояват от АВ.

От преписка с финансовото министерство, обвързвана с приемането на поправките в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс и Закона за счетоводството, е видно, че АВ е изразила съществени забележки към задължението на компаниите без активност особено да заявяват това събитие. АВ предлага това да става посредством годишния финансов доклад, който наложително се подава до 30.06. всяка година. Идеята обаче не се приема.

Освен това системата на Търговския указател автоматизирано разпределя за разглеждане заявките по реда на постъпването им, без значение дали те са за първична регистрация, за пререгистрация на ЮЛНЦ, за смяна в събитията или заявление за липса на активност през миналата година. Така забавянията са в целия набор на активност на организацията.

След два месеца пък се чака нов напор - за подаване на годишните финансови доклади. Предполага се, че към 300 000 компании ще подадат такива. Отделно от това върви и пререгистрация на фондациите. По закон това трябваше да стане в период от 3 години. Но фондациите, които нямат активност, трябваше да подадат заявления с общата вълна до 31 март. А с цел да създадат това, трябваше да се пререгистрират. Това може да се окаже неотложно и за фондациите с активност, защото съгласно едно от тълкуванията на закона, с цел да подадат финансов доклад, те би трябвало да се пререгистрират. Така 3-годишният период се редуцира фрапантно. Липсата на всевъзможни уточнения по въпроса сигурно ще докара до нов безпорядък.

Опашките към този момент са налице пред Агенцията по геодезия, картография и кадастър, където хиляди хора чакат за скици за парцели или за ремонти в кадастрални карти. Пред bTV жител изясни, че чака от 19 януари схема, която е трябвало да стане за седмица, само че в средата на април схванал, че се прави някакво изследване. Строителен бизнесмен пък се оплака, че от шест месеца не може да стартира градеж в София поради неточност в кадастралната карта. Оплаквания за забавяния има и от брокери, и от хора, които не могат да си продадат парцелите.

Според управлението на организацията закъснение има единствено при по-сложните скици и корекции, а при най-масовата услуга - схема, нужна за договорка да вземем за пример, това рядко се случва. Все отново обаче признават, че проблем има, защото има към 7000 заявки, които би трябвало да се решат от 12 души. Затова от службата призоват хората да си " ревизират статуса на преписките онлайн " и да не се натрупат пред гишетата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР