Големи български компании стават жертва на интернет кражби на огромни

...
Големи български компании стават жертва на интернет кражби на огромни
Коментари Харесай

Хакери крадат хиляди евро от големи български компании

Големи български компании стават жертва на интернет обири на големи суми от банковите им сметки поради неприятна кибер просвета. Отклоняват се суми от порядъка на 200 – 600 хиляди евро. А в международен мащаб нарушители са източили от фирмените сметки суми за над 1 трилион $. Това изясни Явор Колев, шеф на отдел „ Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Достатъчно е компютърът на счетоводител да бъде инфектиран с вирус, с цел да се промени номера на банкова сметка, към която се насочват преводите, осъществявани от компанията. Това става благодарение на „ мулета”.

„ Мулето е индивидът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да раздра връзката сред уредниците на незаконната активност и жертвата, което затруднява полицията в следенето на парите. Едните мулета се набират посредством уеб сайтове за разгласи на работа, които откакто получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за „ услугата” получават сред 3 и 5% от сумата. Другият вид мулета са хора с невисок обществен статус и някогашни пандизчии, наемани от локални проведени незаконни групи”, изясни Колев пред Нова телевизия.

В рамките на огромна интервенция на ГДБОП са разпознати 112 финансови мулета, почнали са следствия дружно с партньорски служби от Европейския съюз и Съединени американски щати. До момента са предотвратени вреди за 500 хиляди евро.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР