Наистина добра идея, решение на проблем, стратегия, амбиция, готовност да

...
Наистина добра идея, решение на проблем, стратегия, амбиция, готовност да
Коментари Харесай

3 български компании, които покоряват света

Наистина добра концепция, решение на проблем, тактика, упоритост, подготвеност да работиш крепко. Ако имаш тези неща, ще постигнеш триумф освен в България, а и надалеч отвън границите ѝ. Доказват го три български компании, с които към този момент сме ви запознавали. През 2018 година те освен са траяли да се развиват, а и са отбелязали впечатляващи растежи. Научихме повече за новите им инициативи по време на събитие, проведено от „ Импетус Капитал “ - компания, профилирана в дялови вложения, подкрепила и трите плана.

Allterco - международен водач с най-популярния си артикул

В Allterco дотам са заринати с поръчки, че им се е наложило да основат самобитен пощенски клон в офиса си. Компанията предлага артикули и услуги в областта на мобилните връзки, мобилните разплащания и известия (почти всички SMS-и от банки и куриерски служби минават през Allterco), интернет на нещата. Най-известният ѝ артикул продължава да е детският часовник MyKi , допускащ на родители да наблюдават местоположението на децата си. От него компанията продава в пъти повече от главния си съперник в международен мащаб.

Сред новите артикули от 2018 година са MyKi Junior - часовник с по-модерен дизайн, поддръжащ 3G и допускащ двупосочни видео позвънявания, както и MyKi Care - устройство за следене на здравословното положение на деца, най-много температурата и дишането. В момента продуктът се тества в съвсем всички детски отделения в страната, най-вече неонатологични отделения т.е. той оказва помощ да се следи здравето на най-малките, които още не могат да кажат какво ги боли.

" През тази година сме продали 80 - 85 000 часовника в над 60 страни, а занапред предстоят коледните празници. Приходите единствено от MyKi са близо 3,5 млн. евро. В съпоставяне с предходната година цифрите са с 50-60% нагоре " , съобщи създателят и изпълнителен шеф на Allterco Димитър Димитров.

Нова е и линията артикули Shelly за автоматизация на дома . Чрез тях на процедура можете да контролирате всичко в жилището си, както и да следите потреблението на ток. По думите на Димитров те са набрали огромна известност след рецензиите, дадени им от известни влогъри и блогъри. Стигнало се до такава степен, че компанията молела следващия блогър да не бърза с отзивите за нов артикул, тъй като просто не може да смогне с поръчките.

Водещи пазари за Allterco са Германия, Италия, а към този момент и Съединени американски щати. Според Димитров германците харесват продуктите поради функционалността, а италианците - поради дизайна.

" Единственото, което сега ни стопира да избухнем на американския пазар с нещата за автоматизиране на дома, е характерна сертификация, която важи единствено за там. Ако в дома ти стане пожар и има включено устройство без този документ, застрахователят няма да ти заплати вредите. Ние към този момент сме в развой на сертификация и чакаме това да стане при започване на януари. Стане ли и това, ще се превърнем във фактор в Съединени американски щати ", сподели още Димитър Димитров.

BioSeek - фундаментална смяна на търсенето

Компанията BioSeek е основател на търсачка за информация в областта на биологичните науки, само че изобретението ѝ може да има приложение и в десетки други области. Един от проблемите, които адресира, да вземем за пример е консолидирането на данни от голям брой софтуери в една корпорация. А главната цел на BioSeek е да сътвори търсачка, в която няма кутия за търсене и подсказките идват непосредствено!

" Технологията ни употребява два фундамента - семантичен разбор и graph database (графични бази данни). При семантичния разбор сме се фокусирали върху извличането на структури от текста и различаване на разнообразни детайли от него съгласно самостоятелните ползи. Графичните бази данни пък са доста мощни, когато да вземем за пример става дума за връзки сред хора в дадена група “, разясни създателят на BioSeek Росен Генчев.

По думите му плюс на техния артикул са по-лесните и конкретизирани поръчки, както и опцията търсенето да се показва графично - иновация на BioSeek. “Според нас търсенето би трябвало да е обвързвано с аналитиката. Разширихме директното представяне на данни върху наличие, към този момент отваряме към 300 типа файлове. Дори не се постанова да вършиме копи-пейст, с цел да видите спомагателна информация “, съобщи той.

От компанията се похвалиха, че са сключили контракт с Dynamo Software, която ще ползва тяхната технология в работата си.

" Искаме главно да променим метода, по който се вършат търсения. Да създадем търсене без търсене ", сподели още Росен Генчев.

BioDit - свят без ключове, кодове и карти

Иновативни системи за надзор на достъп и идентификация на база биометрични данни - това е полето на активност на компанията BioDit. Според създателя ѝ Юлиан Софрониев ключовете и чиповете са остарели технологии, чиято сигурност е сведена до нула, тъй като елементарно могат да бъдат изгубени, откраднати или хакнати. BioDit са основали първата безжична система в света, позволяваща надзор на достъп и идентификация. Технологията е патентована и до момента не е репликирана от никой от международните играчи.

" Мисията ни е да създадем живота по-сигурен. Имаме богата гама от артикули, които създаваме без външни сътрудници. Предлагаме особено устройство за хотелската промишленост, което да размени използването на карти за стаите, както и устройства за безпогрешна идентификация в банки, фабрики и др ", сподели Софрониев.

Един от новите артикули - Easylock , е особено създаден за водещ производител на блиндирани порти и за 2 месеца повече от 100 души у нас са се снабдили с него. Работи посредством мобилно приложение. От януари ще се предлага и на европейския пазар.

За първите 9 месеца 1,5% от българските индустриални предприятия с над 100 чиновници са клиенти на BioDit. Над 20 000 чиновниците всяка заран се чекират през техни терминали.

" Миналата година стартирахме план в хотел в Ибиса, който тестваше нашата технология за надзор на достъп на гостите. От април този план прерасна в петгодишен контракт, съпроводен от контракти от два други хотела. Повече от 40 000 туристи са употребявали нашите системи и имаме 90% позитивна противоположна връзка ", съобщи Софрониев.

Макар продажбите на компанията да не са исторически - към 151 000 евро, растежът ѝ е доста изразителен. " През 2019 година главната ни устременост ще е Испания, защото там има над 99 000 хотела, а нашият бизнес модел е неповторим за промишлеността. Планираме да създадем и екип на място. Другите ни пазари са Англия и Белгия. Във Англия изкачваме малко поради Brexit, само че имаме положителни партньорства. В Белгия си сътрудничим с най-голямата компания в областта на сигурността ", добави създателят на BioDit.

Той заяви още, че при започване на 2019 година компанията се готви да излезе на Българска фондова борса.

Развитие на дяловите инвестиции

Дяловото вложение е новопоявяваща се промишленост в България, с него се занимават не повече от 10 компании. Сделките се мерят в десетки милиони, като за последното тримесечие има не повече от 10 професионално изпълнени. Тези данни изнесе сътрудникът в " Импетус Капитал " Николай Мартинов.

По думите му над 1800 български компании са записали двуцифрен растеж през годината, доста от тях с над 25%. " В такива компании влага " Импетус Капитал " - създаващи новаторски артикули и услуги, способни да се продават в целия свят. Търсим водачи, които са правилни, фокусирани и способени, екипи, които са добре сработени, умеят да се учат и трансформират ", добави Мартинов.

Според Мартинов същинската работа стартира след договорката, когато вложителите влагат доста старания да тласнат фирмите към развиване. А задачата е в края на вложението компаниите да костват неведнъж повече.

Мартинов посочи още, че дяловото вложение не е опция на вложенията в недвижими парцели, а средство тези парцели да се изпълнят с платежоспособни ползватели.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР