Противниците на Северен поток-2 са бесни, че както се оказа,

...
Противниците на Северен поток-2 са бесни, че както се оказа,
Коментари Харесай

Как в Германия заобикалят санкциите на САЩ по Северен поток-2?

Противниците на Северен поток-2 са гневни, че както се оказа, немските компании заобикалят американските наказания за плана и не престават да вземат участие в него. На тематиката е отдадена обява в eadaily.com.
На 23 февруари основният комитет за самоуправление на Росток, Германия, утвърди отдаването чартърен на част от общинската брегова линия на компанията ROKAI GmbH. Срокът за прилагане е до края на февруари 2022 година с опция за удължение с още шест месеца. Получателят на лизинга има намерение да употребява региона за обслужване на снабдителни съдове и зареждане на турбини за вятърни паркове. Росток възнамерява да завоюва 3 милиона евро от лизинга.
Както оповестява публичната телевизия на федералната провинция Мекленбург-Предна Померания, единствено две седмици след решението наетият обект стартира да работи и снабдителният транспортен съд Artemis Offshore, който взе участие в Северен поток-2, дебаркира на кея. От пристанището е обявено на телевизионната компания, че в дребната комерсиална зона е проведен склад за контейнери.
Този поврат на събитията не хареса на Зелената партия, само че се оказа, че ROKAI GmbH не попада под глобите на Съединени американски щати, защото, съгласно NDR (радио- и ефирен оператор), тя работи по плана за газопровода в Балтия посредством Фонда за отбрана на климата и околната среда, която е основана от федералното държавно управление на Мекленбург - Западна Померания.
„ Фондацията „ Обществен интерес “ е предопределена да разпространява планове в региона на опазването на околната среда, природата и климата. Фондът възнамерява да закупи съставни елементи и съоръжение, нужни за завършването на строителството на газопровода Северен поток-2. Целта е да се избегне, доколкото е допустимо, опасността от наказания на Съединени американски щати против компании, участващи в построяването на газопровода “ - се споделя на уеб страницата на Народното събрание на федералната провинция Мекленбург - Предна Померания след одобряването на основаването на фонда.
Същността му се крие във обстоятелството, че глобите на Съединени американски щати против Северен поток-2 не се отнасят за държавни организации и немските компании могат да вземат участие в плана посредством фонд, който работи като медиатор.
Въпреки това, откакто информацията беше оповестена обществено, кметът на Росток Клаус Рухе Мадсен реши да се подсигури с спомагателна инспекция на обстановката с наемателя.
NDR твърди, че ROKAI GmbH е неотдавна основана от някогашен чиновник на Krebs. Известно е, че неговите кораби са взели участие в Северен поток-2, били ангажирани в промяната на екипажите на тръбопроводи и са направлявали зоните за сигурност на структурата на тръбопровода. ТВ-компанията прибавя, че компанията твърди, че е взела участие в преоборудването на тръбополагащата апаратура на кораба „ Академик Черски ”, само че се отдръпнала от плана в края на януари.
В средата на февруари американската администрация показва на Конгреса отчет за използването на разширените наказания по Северен поток-2 и разгласи, че 18 европейски компании непринудено са напуснали плана. В същото време операторът Nord Stream 2 AG заяви, че в построяването на газопровода вземат участие над 100 компании на страните от Европейски Съюз.
 Байдън желае да спре строителството на Северен поток 2? Байдън желае да спре строителството на " Северен поток 2 "?
Администрацията на американския президент Джо Байдън е в сложна обстановка поради желанието да се наложат наказания против съветския газопровод...
Фактът, че немските компании могат да продължат да вземат участие в Северен поток-2, породи гнева и иронията на съперниците на плана в Германия и Полша.
„ Колегите във Вашингтон в този момент ще се съберат в най-мрачния ъгъл на Конгреса, ще пролеят секрети сълзи и по-късно обществено ще се съгласят, че министър-председателят на Мекленбург-Западна Померания хитро ги е преметнал “ - написа Twitter политологът и старши откривател в Института за евроатлантическо съдействие Андреас Умланд, специалист в връзките сред Украйна и Русия.
„ Това се случва, когато заплашвате със наказания, само че не ги налагате “ – споделя Джулиан Репке , публицист от таблоида Bild, пред американското посолство. Той е прочут с антируската си позиция и с обстоятелството, че незнайни източници му разкриха информация за това по какъв начин немските управляващи прикриват Северен поток-2.
Полският евродепутат Яцек Сариуш-Волски на собствен ред написа, че устните възражения на Съединени американски щати в действителност са съглашение за Северен поток-2.
Както заяви, в средата на февруари новата американска администрация показа отчет за глобите до Конгреса, само че единствено разочарова притежателя на баржата Фортуна KBT-Rus LLC, който към този момент е под ограничавания по различен закон за наказания за енергийни планове на Русия. В отговор някои сенатори започнаха да изискват по-решителни дейности от Белия дом, а републиканецът Тед Крус даже отхвърли да взе участие в процедурата за одобрение на претендента на Белия дом за поста началник на Централно разузнавателно управление на САЩ.
 Случаят Навални: Говорене за приоритет и наказания, само че не и наказания против огромни пари и ползи Случаят " Навални ": Говорене за приоритет и наказания, само че не и наказания против огромни пари и ползи
Американската администрация преглежда обстановката с Алексей Навални като " незабавен приоритет " и е в тясна съгласуваност с Европейски Съюз по този въпрос....
„ Както знаете, тези отчети би трябвало да се показват на Конгреса на всеки 90 дни. През този 90-дневен интервал ще продължим да оценяваме дейностите към тръбопровода в района. Ако тази активност дава отговор на критериите за налагане на наказания, тогава не се колебая, че тази администрация ще се съобрази с условията на закона. И в случай че законът споделя, че би трябвало да бъдат наложени наказания против тези юридически лица за тяхната активност към тръбопровода, тогава допускам, че ще чуете повече от нас за това “ - споделя на 11 март представителят на Държавния департамент Нед Прайс.
Робърт Дилън от Rainey Center for Public Policy (Център за обществена политика „ Рейни ”) във Вашингтон счита, че в този момент е по-важно за новия президент на Съединени американски щати Джо Байдън да възвърне връзките си с Берлин, който настойчиво се опълчва на натиска и отхвърля да спре Северен поток-2.
„ Недовършеният Северен поток-2 по дъното на Балтийско море е най-лошият сюжет за всички участващи страни, като се вземат поради екологичните и дипломатическите последствия. Байдън може да схване тръбопровода като неприятна договорка за Европа, само че също по този начин той знае, че времето му в офиса е лимитирано и описът му с цели е дълъг “ - написа американският специалист в Euractiv.
Освен това немският Handelsblatt написа, че новата американска администрация е подготвена да анулира глобите от Северен поток-2, само че изисква Берлин да извърши редица условия.
„ Германската страна би трябвало да сложи пакетно решение на масата за договаряния. В противоположен случай няма да можем да разгадаем казуса по тематиката Северен поток-2 - споделил за немското издание чиновник от американската администрация. Според него едно от изискванията е запазването на украинския пренос след 2024 година и че употребата на балтийския газопровод би трябвало да зависи от размерите на транзитиран газ. "
 Германия в никакъв случай няма да се откаже от „ Северен поток-2 “ Германия в никакъв случай няма да се откаже от „ Северен поток-2 “
Анализ на Джеръми Стърн за „ Foreign Policy “. Нито една страна не е осмислила предишното си толкоз добре, колкото Германия....
Белият дом предлага също да се преразгледа съществуващия контракт за пренос на газ през Украйна, който е годен до 2024 година. Американците смятат, че украинската страна би трябвало да сътвори по-благоприятни условия, макар че „ Газпром " към този момент заплаща по най-високите цени за пренос на газ до Киев. Те са съвсем три пъти по-високи от полските ставки да вземем за пример.
Още две претенции от Вашингтон са да се помогне за увеличение на потенциала на украинските подземни складове и да се развие газопреносната система на страната за бъдещия превоз на водород.
Междувременно довършителните работи по Северен поток 2 не престават. Barge Fortuna е завършила останалите 30% от последния сектор на една линия в датски води. В същото време, както оповестяват операторът на плана и Датската енергийна организация, „ Академик Черски ”, който в този момент се тества край Калининград, ще влезе във втората линия през март.
Превод: Ганчо Каменарски
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР