На 1 юни, светът - Деня на детето. Този ден

...
На 1 юни, светът - Деня на детето. Този ден
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на детето

На 1 юни, светът - Деня на детето. Този ден е отдаден на всички деца по света и техните права. Празникът има за цел да подсети за значимостта на отбраната на децата, тяхното благоденствие и нуждата от основаване на условия за тяхното пълноценно развиване.

В България, както и в доста други страни, Денят на детето се отбелязва с разнообразни събития, игри и занимания. Парковете и площадите се трансформират в сцена на детски смях и забавление. Организират се концерти, театрални представления и работилници, които да подтикват творчеството и въображението на децата.

Инициативата за празнуването на Ден на детето като интернационален празник произлиза от Световната конференция по въпросите на детското здраве, извършена през 1925 година в Женева, Швейцария. Празникът е признат в някои страни, като в началото е отбелязван в Съединени американски щати, а от 1927 година и в България - на 8 май, под патронажа на княгиня Евдокия, а по-късно - на брачната половинка на цар Борис III.

Като интернационален празник, основан през 1949-1950 година в Москва, 1 юни стартира да се отбелязва като Международен ден за отбрана на децата, име, което е публично признато в Съюз на съветските социалистически републики и страните от социалистическия блок, както и в други страни под тяхно въздействие. Тази дата е призната от тези страни и остава по този начин и след рухването на комунистическите режими.

Празникът включва разнообразни увеселения и ваканции, като също по този начин се придава и мощна политическа багра.

Денят на детето стартира да се празнува по целия свят след оповестяването на 20 ноември за Световен ден на децата от Организация на обединените нации и ЮНЕСКО на 14 декември 1954 година, макар че датата не е универсално призната и в другите страни се дефинира съгласно локалните условия и обичаи. Съдържанието и смисълът на празника са сходни на всички места - това е ден, отдаден на напъните за реализиране на благополучие за всички деца.

У нас и тази година ще има серия от иниациативи и събития, с които ще се означи празникът.

По мотив Международния ден на детето – 1 юни, военни формирования от Българската войска ще отворят порти за гости.

На 31 май от 10.00 ч. до 15.00 ч. военните формирования от Сухопътните войски в Благоевград, Враца, Смолян, Белене и Пловдив (в.ф. 44220) ще посрещнат всички искащи да се срещнат от близко с военната специалност, бойната техника и снаряжение. На място военнослужещите ще показват своите бойни умения. Посетителите ще могат да прегледат и войсковите музеи и да се срещнат с историята на формированията.

Дни на отворените порти ще се проведат на 31 май от 10.00 ч. до 14.00 ч. във военноморските бази във Варна и Бургас, морска вертолетна авиобаза „ Чайка “ и свързочно формирование 26 800 – Варна.

Същия ден от 10.30 ч. младежите ще могат да посетят авиобазата в Безмер.

По мотив Деня на детето в Пловдив на 31 май от 9.30 ч. до 13.00 ч. с отворени порти ще бъде и Съвместното командване на специфичните интервенции (на ул. „ Радко Димитриев “ № 2).

Съвместното командване на специфичните интервенции е съорганизатор на Детския фестивал на знанието и придвижването,,Пловдив 2024 “. Той ще се организира на 1 и 2 юни от 10.00 ч. до 16.00 ч. в централен парк „ Цар Симеонова градина “ в Пловдив.
На 1 юни – Световния ден на детето, от 10.00 часа, Министерството на вътрешните работи провежда специфичен празник за децата в пространството сред постройката на ведомството /от ул. „ Паренсов “/ и градинката при църквата „ Св. Седмочисленици “.

Малките посетители ще следят демонстрации на полицейска и пожарна техника, ще могат да се качат в служебни коли, а аниматори ще се грижат за настроението им с разнообразни игри и занимания.

Празникът ще продължи и по-късно същия ден с ЗD светлинен видео театър на постройката на Министерство на вътрешните работи, част от откриването на осведомително събитие „ Заедно за по-сигурно бъдеще ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР