Протестът се преобразува. Той загуби масовия си характер и едновременно

...
Протестът се преобразува. Той загуби масовия си характер и едновременно
Коментари Харесай

Доц. Вацев: Часовникът отмерва последните минути на режима на Борисов

" Протестът се преобразува. Той загуби всеобщия си темперамент и по едно и също време с това стана подвластен от идейното наличие на своите участници. В началото той беше демонстрация на политически и честен яд. Сега към този момент се вижда ясно, че има дясно и ляво ядро, които съумяват да живеят, без да се преценяват взаимно. Това съобщи пред БНР доцент Валентин Вацев. Историкът посочи, че през август, който поначало е нервозен и градивен месец, България, дори с митингите, които имаха революционен темперамент първоначално, продължава да наподобява като " остров на стабилността " и релативно умерено място за живеене.

Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов Вацев разяснява по този начин:

" Съществена смяна няма да има. Това, което виждаме, е част от технологията на българския министър-председател да разрежда публичното напрежение, като дава " жертвени курбани ". За първи път това стана в едно отминало време, когато беше отхвърлен Цветан Цветанов. В началото на митингите залог за мира беше главата на Горанов. Една серия от жертвени курбани бяха дадени, само че общо взето утешение не се получава. Може да последват и други оставки. Съществува опция да се смени цялото държавно управление без министър-председателя, с вярата да се излезе от усложнението. Но аз нямам доверие, че това може да бъде решение на казуса.

На мен ми се коства, че действителната причина за тези детонации на публично неодобрение стои в едно друго измерение. Става дума за това, че към края на годината кабинетът на Борисов по съглашение би трябвало да приключи градежа на газопровода, който минава през българска територия и се допуска, че ще зарежда Източна и Централна Европа. Към края на годината, не по-късно, би трябвало да бъде положена и последната тръба. И тъй като сега има заплашителен спор на ползи, на който жертва е самият министър председател, сред американската възбрана и твърдата воля на " Газпром ". Това е геополитически проблем, който българското държавно управление, което и да е то, няма да може да реши. Не съществува спокойно решение, така наречен " код фифти - фифти ". Това е проблем, който Борисов не може да реши с никакви държавни рокади. "

Доц. Вацев дефинира Георги Близнашки като " извънредно подобаващ за правосъден министър ". Политологът заключи, че Борисов с никакви курбани, жертви или рокади не би могъл да реши действителния проблем – опитът на режима " Борисов " да мине във все по-стесняващия се процеп сред американския и съветския интерес.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР