Протестът бе пред РИОСВ-Варна. Притесненията на гражданите са, че сондите

...
Протестът бе пред РИОСВ-Варна. Притесненията на гражданите са, че сондите
Коментари Харесай

Протестираха срещу добива на газ, чака се ОВОС

Протестът бе пред РИОСВ-Варна.

Притесненията на жителите са, че сондите ще пробият водоносния пласт и ще отровят плодородната почва в района. Те настояват, че направената от специалисти оценка на въздействието има обилни пропуски, а разискването й се е трансформирало в „ спектакъл с неприятни актьори”, заяви bTV.

Протестиращите връчиха две негативни мнения на представител на РИОСВ-Варна, които опровергават обстоятелствата в отчета.

Подобен митинг към този момент се организира в Генерал Тошево.

Днешната проява се провежда от комитет „ За чиста България”, като в него се включиха и земеделци и членове на т.нар Автономен работен профсъюз. Освен тях имаше и хора в камуфлажни униформи с нашивки на организацията „ БНО Шипка”, която стана известна с акциите си против мигранти по границата с Турция – включително и дружно с радикали от Западна Европа.

Процедурата за газов рандеман в Добруджа датира от април 2014 година „ Русгеоком БГ “ желае да вади синьо гориво от находище с повърхност от 219 кв. км. Обществените разисквания на оценката за влияние би трябвало да приключат в края на месеца и по-късно компанията ще би трябвало да изготви мнение дали ще би трябвало Оценка на въздействието върху околната среда да се добави.

Следващи процедури би трябвало да обзет обособените сондажни площадки, показаха от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Държавата има последната дума за това дали ще има рандеман, или не.

На среща по тематиката през днешния ден в Министерството на енергетиката участваха заместник-министрите на енергетиката и на околната среда и водите Красимир Първанов и Николай Кънчев, представители на компанията и на браншови организации на зърнопроизводителите от района.

Със съдействието на Министерството на енергетиката /МЕ/ "Русгеоком БГ " АД и зърнопроизводителите от Добричкия район реализираха единодушие срещите сред тях да продължат, с цел да се разсее всяко подозрение, че околната среда може да бъде нечиста от възможен предстоящ рандеман на газ.

До 2014 година "Русгеоком БГ " АД извърши проучвателни действия за петрол и природен газ в блок "Добрич ", ситуиран на територията на едноименната област. През февруари 2014 година сдружението е подало в тогавашното Министерство на стопанската система и енергетиката заявление за вписване на комерсиално изобретение "Находище на природен газ Спасово в блок Добрич ".

За издаване на комерсиално изобретение е належащо сдружението да показа в МЕ влезнало в действие решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Сега в разнообразни обитаеми места в област Добрич се провеждат публични разисквания на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, съпроводени с неодобрение и подозрения измежду локалното население, че възможен предстоящ рандеман може да повреди околната среда.

Местните хора са обезпокоени и от обстоятелството, че, съгласно тях регионът е мощно сеизмичен и не е подобаващ за сондажи, се показва в прессъобщението на пресцентъра на Министерство на енергетиката. Досега е осъществена дълга процедура напълно в сходство със закона, е споделил заместник-министър Първанов на срещата. Той е декларирал, че страната е поръчител за спазването на нормативните условия и никакви дейности няма да бъдат подхванати в прорез с тях.

Още преди да бъде стартирана активността по търсене и изследване през 2003 година, са направени две огромни сеизмични проучвания на региона и заснемания на екологичната конюнктура, са споделили от "Русгеоком БГ ". Тогава не е имало възражения против проучвателните действия. От компанията са пояснили, че по време на сондирането се следят в действително време над 60 индикатора и са изразили подготвеност да обезпечат нужната техника, в случай че хората изискат да се включат в това наблюдаване.

Процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда цели да разсее подозренията и да сближи позициите, тъй че да бъде непокътнат публичният интерес, е споделил на срещата заместник-министър Николай Кънчев. Той е отбелязал, че в този момент се реализира единствено един от стадиите на законовата процедура, която планува и възможен идващ рандеман също да бъде подложен на Оценка на въздействието върху околната среда. В отговор на подозрения измежду протестиращите Кънчев е декларирал, че не става дума за рандеман на шистов газ - има законова възбрана за това и не могат да се вършат нито изследвания, нито рандеман, е припомнил той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР