Проруската опозиционна партия Левица в Охрид организира протест срещу откриването

...
Проруската опозиционна партия Левица в Охрид организира протест срещу откриването
Коментари Харесай

Борис III разпали истерия в РС Македония

Проруската опозиционна партия " Левица " в Охрид провежда митинг против откриването на клуб на гражданско съдружие " Цар Борис III ” в Охрид. Партията счита цар Борис за " фашистки общественик, прислужник на Хитлер и герой срещу македонизма ”.

От " Левица " призоваваха " цялата здравомислеща общност на митинг против сриването на конституционния и държавен ред на Република (Северна) Македония и срещу разпалването на национална ненавист ”.

" Левица " се пробва и да провежда нов референдум, който всъщност е против поетите задължения от ръководещите в Скопие, които би трябвало да отворят вратата на страната към Европейски Съюз.

Сред тях е и вкарването на българите в конституцията, което за момента не се случва най-много поради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

Партията има двама народни представители и постоянно приканва и за присъединение на страната към евроазиатския съюз, а не към Европейски Съюз. По време на обществени конгреси, шествия и митинги симпатизантите и членовете на партията постоянно развяват съветски флагове.

Председателят на еврейската общественост в страната Пепо Леви заяви от своя страна, че ще внесе тъжба в прокуратурата за името на българския културен център, а от партия " Левица " обявиха, че ще желаят възбрана на сдружението.

Министърът на правораздаването разгласи идно съставяне на комисия към държавното управление, която ще дава мнение във връзка с имената, които фондации и сдружения избират, а президентът Стево Пендаровски сподели, че решение е не комисия, която ще дава единствено рекомендации, а смяна в закона, в който да има указател на имена, които не могат да се употребяват от сдружения и фондации, заяви Българска телеграфна агенция.

На този декор зам.-посланикът на Европейски Съюз в Скопие Джулиан Васало разяснява, че опозицията  би трябвало да поеме отговорност, в случай че желае страната да продължи по европейския си път.

По думите му смяната на конституцията е суверенно решение, само че Република Северна Македония е поела ангажимент българите да бъдат вписани в главния закон, а страната към този момент има положителни резултати във връзка с други общности.

Според него Република Северна Македония не би трябвало да чака процеса на скрининг да завърши, с цел да работи по осъществяването на програмата за промени.

" Не бих спекулирал с дати по кое време Северна Македония ще стане част от Европейски Съюз, това ще зависи от степента на промени и готовността на страната, само че в случай че има воля участие, през 2030 година би могло да бъде действителна опция ", сподели Васало.

По-рано тази седмица пък македонският президент Стево Пендаровски разяснява, чер няма  желание да разисква с България въпроси, свързани с историята и предишното.

" Първоначалните оферти на София за нашето причисляваме към Европейски Съюз включваха тези небивалици като настояването за езика, за нашия етнически генезис, за интервала 1941-1945 за окупацията, за администрацията и така нататък За тези въпроси аз нямам никакво желание да си изгубвам времето и да пътувам до София или пък да поканвам Радев при нас - с цел да преговаряме дали през 1941 година те са били окупатори или админи ", сподели Пендаровски, представен от БГНЕС.

" За това желая да договарям. За всичко останало аз не съм получил мандат през 2019г. - да връщам родината си в 19-ти век, да приказвам за Цар Самуил, за 10-ти, за 11-ти век ", уточни Стево Пендаровски.

Освен измененията в конституцията Скопие се съгласи да работи за прогрес в решаването на историческите разногласия и преустановяване на говора на омразата.

Подобни ограничения бяха заложени още в контракта за добросъседство сред двете страни от 2017 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР