Мъжът, обвинен, че е атакувал и ранил словашкия премиер Роберт

...
Мъжът, обвинен, че е атакувал и ранил словашкия премиер Роберт
Коментари Харесай

Нападателят на Фицо заяви, че съжалява за стореното

Мъжът, упрекнат, че е атакувал и ранил словашкия министър председател Роберт Фицо, е декларирал, че е работил заради противоречие с политиката на държавното управление, само че е допълнил, че не е желал да извърши ликвидиране и съжалява за стореното, оповестяват Агенция Франс Прес и " Ройтерс ”, като се позоваха на правосъден документ, оповестява Българска телеграфна агенция.

Фицо беше прострелян четири пъти предходната седмица, до момента в който поздравяваше сподвижници след държавно съвещание в централния словашки град Хандлова.

Нападателят, разпознат като 71-годишния Юрай Цинтула, беше неотложно задържан от защитата на Фицо. В събота съдът го остави в ареста за опит за съзнателно ликвидиране.

" По време на разпита той съобщи, че не е бил склонен с политиката на настоящето държавно управление ", написа в правосъдните бележки на арбитър Роман Пуховски.

Документът със заличени имена е изпратен по имейл до Агенция Франс Прес от Катарина Кудякова, представител на Специализирания углавен съд в град Пезинок, ситуиран североизточно от Братислава, където нападателят се яви в събота.

Нападателят е подлагал на критика държавното управление на Фицо най-много поради премахването на профилираната прокуратура, офанзивите против медиите, прекратяването на военната помощ за Украйна и връзките с Европейски Съюз.

Нападателят, съгласно локалните медии някогашен охранител в търговски център, е декларирал в правосъдната зала, че е решил да извърши нападението на 13 май, два дни преди стрелбата и никой различен не е знаел за проекта му. Мъжът е употребявал персонален 9-милиметров револвер ЧЗ-75, който е имал от повече от 30 години.

Мъжът " яколко пъти съобщи, че не е желал да го убие, само че е желал да го рани и да навреди на здравето му, по тази причина се е целил и го е прострелял в долната част на торса, написа съдията.

" Той схваща, че е работил по изцяло недопустим метод и не е трябвало да ранява жертвата. Трябвало е да му даде книга, която е подготвил за него ", се чете в документа.

Според съдията мъжът съжалява за действието си и желае да се извини на премиера.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР