Това каза в Мария Михайлова, преводач на книгата Руско-украинската война

...
Това каза в Мария Михайлова, преводач на книгата Руско-украинската война
Коментари Харесай

Преводачът на Серхий Плохий: Трябва да обърнем внимание на Слатин...

Това сподели в Мария Михайлова, преводач на книгата " Руско-украинската война " на Серхий Плохий.

 

В нея Плохий, който е професор по украинска история в Харвард и шеф на Украинския проучвателен институт към университета, предлага изчерпателно изложение на произхода, развоя и към този момент очевидните бъдещи последици от този спор. Той наблюдава корените му до напрежението в постсъветското пространство, като стига даже още по-далеч – до имперския колапс през XIX и XX в.

 

Плохий разпростира в необятен исторически подтекст своето проучване на съветските и украинските показа и култури, с цел да изясни за какво тази нова студена война, почнала осем години преди масираното нахлуване – на 27 февруари 2014 година, когато съветските въоръжени сили превзеха постройката на Кримския парламент – е била, в случай че не неизбежна, то най-малко предсказуема.

" В тази книга Плохий се впуска в пояснение за историческите и фактическите предпоставки за началото на войната. В България не сме осведомени добре с историята на Украйна, още повече младежите, които считам, че напълно не са наясно ", описа Михайлова.

 

" Всички тези въпроси, които се засягат за близкото минало би трябвало да бъдат заложени отначало и да им бъде отговорено отначало. Хората, които поддържат войната в Украйна, може би би трябвало да се върнат обратно и да прочетат няколко такива книги, с цел да избегнат злободневието и прочувствената част ". 

" Плохий разказва имперските ползи на Русия, правилата на буферните граници, които тя основава в исторически проект, като България също влиза в тези граници. Той най-много разисква и визира проблемите с Полша, Румъния, Беларус. Обръща особено внимание на войните в Чечня, които са част от политиката на Русия ", добави Мария Михайлова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР