Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния

...
Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния
Коментари Харесай

Промените от 2015 г. стабилизираха финансово пенсионния фонд, смята Бисер Петков

Промените от 2015 година доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд. Това се вижда в бюджета на ДОО. За първи път за 2019 година плануваният недостиг е под 4 милиарда или към 1/3 от разноските към този момент се финансират от страната посредством дотации от държавния бюджет. През 2015 година, когато стартира промяната, повече от 50% от разноските се финансираха от бюджета. Смятам, че това е позитивна наклонност, а измененията в самостоятелния коефициент нямат за цел да има спестовност. Напротив, задачата е по-справедливо да се обвърже размерът на пенсиите с оптималния застрахователен приход. Това, че е по-справедливо не значи, че е по-справедливо за всеки. Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред Нова телевизия.

„ Анализът на Национален осигурителен институт сподели, че отрицателно наранени от смяната ще бъдат лица, които в интервала 1997-1999 година за няколко месеца са се осигурявали на доста висок приход и са имали нерегулярна трудова заетост”, заяви министърът.

Петков посочи, че Национален осигурителен институт няма по какъв начин да направи оценка на въздействието, защото няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 година

„ Национален осигурителен институт от 2012 година създаде електронна услуга за пресмятане на прогнозния размер на пенсията. Тази услуга обаче, като се изключи че по автоматизиран път включва данните от регистъра на обезпечените лица, вкарва за определен от тях тригодишен интервал преди 1997 година данни, с които лицето разполага, а Национален осигурителен институт – не. От тази позиция такива самостоятелни случаи при своите разбори и оценки на въздействието Национален осигурителен институт няма по какъв начин да разпознава, тъй като се изследват съвкупности и се търси резултатът от дадена смяна върху тази цялост. Това става на база на една цялост на хора, на които пенсии към този момент се изплащат. На база на такива планове Национален осигурителен институт оповести тези данни”, изясни той.

Социалният министър изясни, че ще бъде дадена опция да се изиска при изчисляването на пенсията да им бъде взето под внимание и приходът от интервала 1997-1999 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР