Прокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни

...
Прокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни
Коментари Харесай

Липса на престъпления. Прокуратурата прекрати делото срещу Бобоков и Узунов

Прокуратурата е прекратила делото против секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков . Това стана ясно от на Софийската градска прокуратура в понеделник.

Разследването против двамата стартира през 2020 година и беше за търговия с въздействие и закононарушения по работа. В рамките на година и половина обаче то по този начин и не влезе в съда, нито беше прекъснато. Така през декември 2021 година Бобоков и Узунов по повдигнатите им обвинявания и нарушение на правото делото им да бъде прегледано в рационален период.

В понеделник прокуратурата заяви, че делото против двамата се приключва, тъй като е открито, че техните " действия не съставляват закононарушения ".

Те бяха арестувани на 9 юли 2020 година , като на същия ден се организира акция на полицията, прокуратурата и чиновници на бюрото за отбрана на очевидци към основния прокурор в президентството. Това събитие, дружно със край резиденцията на Ахмед Доган, даде началото на с претенции за оставката на основния прокурор Иван Гешев и държавното управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов.

Бобоков и Узунов бяха освободени под гаранция на 10 юли, а по-късно арестите им бяха оповестени за.
Делото " Боклукгейт "
От известието на прокуратурата от понеделник излиза наяве още, че следствието против Пламен Бобоков , неговия брат Атанас Бобоков , някогашния заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души продължава. Делото стана известно като " Боклукгейт ".

Според обвиняването Бобокови са се възползвали от скица за нелегално загробване на рискови боклуци посредством фиктивни сдружения, които са имали връзки с дъщерната компания на компанията им „ Монбат “ – „ Монбат Рисайклинг “.

Атанас Бобоков и Красимир Живков бяха посочени като ръководители на проведена незаконна група. Двамата са упрекнати, че за към 5-годишен интервал са направили закононарушение по работа, лъжливо документиране, нелегално загробване и транспорт на боклуци.

Атанас Бобоков е измамен под отговорност и за укриване на налози в изключително огромни размери, а някогашният зам.-министър – за „ закононарушение срещу националното здраве и околната среда “.

Пламен Бобоков в началото беше упрекнат само за присъединяване в незаконната група. Междувременно против него бяха формирани и други следствия – за нелегално държане на полезности,, и за приемане на информация от сводката на работа " Военно разузнаване ".

През януари 2021 година другите трима обвинени по това дело с държавното обвиняване и получиха разнообразни условни присъди – бишият шеф на „ Монбат Рисайклинг “ Васил Богданов, притежателят на площадка за депозиране на боклуци Айгюн Еминов и някогашният началник на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов.

Пламен Бобоков в края на септември 2021 година, че точно Богданов е станал изпълнителен шеф на компанията „ Ел бат “ от Долна баня, на чиято площадка се съхраняват всички боклуци, открити в границите на делото на разнообразни места в страната. Според Бобоков „ Ел бат “ е част от сюжет за изземването на бизнеса на братята с „ Монбат “ по поръчка на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски .

В края на февруари Богданов беше открит мъртъв в обекта на " Ел Бат " в Долна баня, а прокуратурата стартира следствие за вероятно ликвидиране.

Преди малко повече от месец съдът поради " неясноти и нарушавания във импортирания обвинителен акт, които пречат на отбраната на подсъдимите " и го върна на прокуратурата.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР