Производствените цени в България се понижиха през декември 2018 година

...
Производствените цени в България се понижиха през декември 2018 година
Коментари Харесай

Понижение на производствените цени в България през декември

Производствените цени в България се намалиха през декември 2018 година ноември за пети от последните шест месеца, до момента в който растежът има на годишна база продължи да отстъпва внезапно от върховете, достигнати през юни, демонстрират данни на Националния статистически институт, които са причина за известно по-нататъшно намаляване на потребителската инфлация в страната.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се намали през декември с 0,7% по отношение на ноември, когато се намали с 0,3 на 100. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - намаляване с 1,1%, до момента в който цените в добивната индустрия се покачват с 0,1%, а при производството и разпределението на електрическа сила - с 0,4 на 100, съобщи БНР.

На годишна база общият показател на индустриалните цени в страната се увеличи с 2,7%, само че след напредък с 3,4% през ноември октомври и след негов мощен скок с цели 6,8% през юни (най-солиден напредък на индустриалните цени от есента на 2012-а година насам). Това съставлява покачване на цените на производител на годишна база за двадесет и пети следващ месец (непрекъснат техен напредък от декември 2016 година), въпреки и със съществено оттегляне от тяхното доста мощно повишаване при започване на предишното лято.

По-съществено нарастване на цените с 6,8% по отношение на година по-рано беше регистрирано при производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, а в преработващата индустрия - с 2,0%, до момента в който цените в добивната индустрия регистрираха понижение с 6,3 на 100.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България през последния месец на предходната година се намали с 0,4% и записва покачване на годишна база с 2,9% (спрямо декември 2017-а).

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък се намали с 1,2% на месечна и набъбна с 2,4% по отношение на декември 2017-а година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ внезапно закъснение на декемврийските потребителски цени на годишна база до 2,7% - най-слаба инфлация в нашата страна от месец май 2018-а година. Днешните слаби данни за индустриалните цени наподобяват като причина за по-нататъшно намаляване на потребителската инфлация и при започване на актуалната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР