Производителите на литий са все по-обезпокоени, че закъсненията в издаването

...
Производителите на литий са все по-обезпокоени, че закъсненията в издаването
Коментари Харесай

Недостиг на литий заплашва електрическия преход на автомобилните компании

Производителите на литий са все по-обезпокоени, че закъсненията в издаването на разрешителни за мините, дефицитът на личен състав и инфлацията могат да попречат на способността им да доставят задоволително количество от метала за акумулатори, с цел да спазят нападателните периоди за електрификация на света, оповестява Reuters.    Някога нишов метал, употребен най-вече в керамиката и фармацевтиката, в този момент литият е един от най-търсените метали в света, поради нападателните проекти за прекосяване към напълно електрически транспортни средства на автомобилни производители като Stellantis, Ford и др.     Залогът е скоростта, с която електрическите транспортни средства могат да изместят моторите с вътрешно горене - съществена цел на прехода към зелена сила.    " Може да се стигне до спешна обстановка, в която фирмите за произвеждане на акумулатори няма да имат сигурност за доставките на първични материали ", декларира Стю Кроу, ръководител на Lake Resources, в коридорите на конференцията Fastmarkets Lithium and Battery Raw Materials, която се организира тази седмица в Лас Вегас. " Има разминаване сред суматохата, която следим тук, и трескавата активност, обвързвана с опитите за обезпечаване на доставки в границите на промишлеността. "    

Тази седмица Lake Resources става следващата литиева компания, оповестила закъснение на план, отлагайки първото произвеждане от своята литиева мина в Качи, Аржентина, с три години, показва осведомителната организация. Компанията се базира на проблеми, свързани с електроснабдяването и логистиката. 
Albemarle, най-големият производител на литий в света, се разраства бързо в Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Въпреки това компанията чака през 2030 година международното търсене на литий да надвиши предлагането с 500 000 метрични тона. Различни консултантски компании и други производители имат малко по-различни прогнози, само че всички предизвестяват за иден дефицит.      " Това е огромно предизвикателство ", споделя Ерик Норис, началник на литиевия бизнес на Albemarle.    През предходната година в света са функционирали 45 литиеви мини, като съгласно Fastmarkets тази година се чака да бъдат открити нови 11, а следващата година - седем. Според консултантите този ритъм е надалеч под нужния за обезпечаване на съответно световно предложение. Освен това тези прогнози допускат най-хубавия сюжет, до момента в който минните компании се сблъскват с разнообразни компликации - от липса на софтуерен гений, през възходящи разноски до закъснение на доставките на значимо съоръжение.   

Дори и да бъдат издигнати повече литиеви мини обаче, няма задоволително уреди за произвеждане на профилирани типове метал за акумулатори. Производителите на коли може да бъдат принудени да одобряват литий с по-ниско качество, което понижава пробега на батериите на електрическите автомобили, предизвестяват ръководители от промишлеността.  
" Има огромна разлика сред лития, който излиза от земята, и този, който влиза в батерията ", прибавя и Сара Мейсел от Livent, която доставя на Tesla и се чака да се сплоти с съперника си Allkem по-късно тази година.    И фирмите към този момент работят, с цел да си обезпечат задоволително от скъпия метал. Reuters дава образец с Mitsui, която е напът да подпише договорка за 65 млн. $ с Atlas Lithium, с цел да си подсигурява доставките от бразилски план за мина на доставчика, чието планиране даже не е приключено.    " Инвестициите би трябвало да продължат, в противоположен случай ще има още по-голямо закъснение на периодите за рандеман на литий, които така и така са доста дълги ", споделя и Тара Бери от производителя на електрически автомобили Rivian.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР