Биргит Фирних- ARD, Дойче велеМилионниятХаркив постоянно е атакуванс дронове, ракети

...
Биргит Фирних- ARD, Дойче велеМилионниятХаркив постоянно е атакуванс дронове, ракети
Коментари Харесай

Харкив беше първата столица на Украйна, няма да се огънем

Биргит Фирних- ARD, Дойче веле

МилионниятХаркив непрекъснато е атакуванс дронове, ракети и бомби. А през днешния ден (10 май) офанзивите на съветската войска очевидно доста са се усилили. Украински източници оповестяват за засилена съветска военна интензивност в района и мощен острел, в това число с авиационни бомби.

Състоянието на града е тежко. 80% оттоплоцентралите в украинския град Харкив са развалени. Това обаче не отхвърля Олексий и брачната половинка му Виктория, които са твърдо решени да останат да живеят в града макар неспирните съветски офанзиви. 39-годишният бизнесмен е вложил близо 20 хиляди евро в слънчеви панели за шивашкия си завод. По този метод той е сигурен, че даже при спирания, ще продължи да има ток, споделя АРД.

" Това е нашият метод да оцелеем "

Банските и спортните дрехи сега се купували като топъл самун. „ Хората спортуват, изключително в този момент, по време на война. Не гледат на това като на разкош, а като на метод да останат във форма ”, изяснява Олексий. Харкив е академични град и в него живеят доста младежи, които са твърдо решени да останат и да се опълчват на руснаците.

Преди пълномащабнатаруска инвазия в Украйнапрез февруари 2022 година в Харкив е имало 250 хиляди студенти. Днес някои от тях следват в чужбина, други онлайн. Мнозина обаче са останали, отбелязва АРД в репортажа си.

През 1920-те и 1930-те години Сталин подрежда украинските интелектуалци, актьори и писатели в Харкив да бъдат разстреляни. “Затова не трябва да се огъваме в този момент ", споделя персоналният актьор Гамлет. „ Харкив постоянно е бил град на ъндърграунд културата, а през днешния ден това е нашият метод да оцелеем “. Клубове, кина, спонтанни концертни зали, работилници и учебно заведение към този момент са изнесени подземен. „ Ние сме доста изобретателни “, споделя мъжът пред АРД.

И администрацията работи подземен

Кметът на Харкив - Ихор Терехов - също работи в предпазени пространства подземен, с цел да не стане цел на съветските офанзиви. От началото на войната руснаците се пробват да завладеят града, споделя той пред немската обществено-правна медия. “Искат да повдигнат съветското знаме тук. За тях градът има алегорично значение ”, счита кметът.

Милионната метрополия е непрекъснато обстрелвана с дронове, ракети и бомби. Много постоянно противоракетната тревога се включва чак откакто бомбите към този момент са се взривили. “Хората нямат късмет, а Харкив е един тип фронт ”, споделя Терехов. Всеки ден поданици на града умират или са ранени. Харкив се нуждае незабавно от съвременни противовъздушни системи и ракети с огромен обхват, които да пазят популацията, добавя кметът на града.

Терехов споделя и за това по какъв начин градските управляващи се пробват да задържат бизнеса в града. Общинският съвет е решил краткотрайно да бъдат анулирани всички налози за компаниите. Общественият превоз също е безвъзмезден, а градът е приел 500 000 души, които са краткотрайно настанени, тъй като са вътрешни бежанци. „ Руснаците не трябва да съумеят да прогонят хората от Харкив “, акцентира той. „ Харкив беше първата столица наУкрайна. Ние няма да се огънем “.

“Обичаме този град ”

“Никога няма да напусна този град ”, споделя и шивачката Олена. Жената не желае да се мести и да живее някъде като просякиня. Но едва ли ще издържи още дълго, признава тя със сълзи на очи. Постоянният боязън и чувството, че съветските ракети непрестанно са ориентирани към града, изцеждат силите ѝ. Тя се разплаква при мисълта за бъдещето на децата си, споделя репортерката на АРД Биргит Фирних.

“Обичаме този град ”, споделя Виктория, която също е решила да остане дружно със брачна половинка си Олексий. Двамата вършат всичко допустимо цехът да не затваря порти. Миналата зима постоянно са шиели на свещи, споделя тя, тъй като генераторите, които са купили, били мръсни, шумни и са се нуждаели от непрекъснат ремонт. Откакто са инсталирали слънчевите панели, те още веднъж работят обикновено „ Можем да оцелеем в тази война единствено в случай че оцелее стопанската система “, счита Виктория.

С шевните машини, които са закупили особено за шиене на бански костюми, в този момент те постоянно шият и униформи за бойците. В близко бъдеще желаят да употребяват силата от слънчевите кафези, с цел да шият термобельо за бойците през зимата, споделя дамата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР