Руски съд разглежда искане на прокуратурата да обяви журналист, който

...
Руски съд разглежда искане на прокуратурата да обяви журналист, който
Коментари Харесай

Русия обяви Александър Невзоров и съпругата му за екстремистка група

Руски съд преглежда искане на прокуратурата да разгласи публицист, който постоянно подлага на критика войната в Украйна, и неговата брачна половинка за екстремистка група, съобщи „ Ройтерс ”.

Говорителка на съда съобщи в Telegram, че искът против някогашния водещ на новините по съветската телевизия Александър Невзоров и брачната половинка му Лидия Невзорова е подаден от града " в отбрана на ползите на Руската федерация ".

65-годишният Невзоров има канал в YouTube с близо 2 млн. клиенти, в който постоянно подлага на критика войната в Украйна. Той и брачната половинка му напуснаха Русия през март 2022 година и в този момент живеят в Европа.

Искът цели да се забрани " екстремистката активност " на " сдружението " и да се съобщи имуществото им на съветската страна. Това съобщи говорителката на съда.

Миналата година Невзоров беше наказан задочно на осем години от съветски съд за разпространяване на подправени вести за съветската войска. Той съобщи, че счита правосъдния развой за ескалация на опитите на управляващите да го накарат да замълчи. " Сега съм подложен на тестване по способ, който ще бъде прибавен към всички изцяло несъгласни свободомислещи хора, задгранични сътрудници и други врагове на режима на Путин ", сподели той в гласово известие за „ Ройтерс ”. " Дълго време се опитваха да договарят с мен, с цел да спра да споделям истината за войната и деградацията на страната. Аз не се съгласих ", добави той.

В листата на Русия с екстремистки групи са включени талибаните, американският софтуерен колос Meta и това, което Москва назовава " ЛГБТ придвижване ". Включването в листата на процедура не разрешава активността на тези организации на територията на Русия и открива благоприятни условия за водене на наказателни каузи против лицата, които се считат за свързани с тях.

Агенцията, която дава отговор за действието на листата - " Росфинмониторинг ", има право да замразява банковите сметки на повече от 15 000 души и организации, които носят този етикет.

Адвокатът на двойката Алексей Прянишников съобщи, че Русия в никакъв случай до момента не е поставяла етикет " екстремист " на съпружеска двойка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР