Проектът за нова Конституция не гарантира независимо разследване на главния

...
Проектът за нова Конституция не гарантира независимо разследване на главния
Коментари Харесай

Съветът на Европа има забележки към проекта за нова Конституция

Проектът за нова Конституция не подсигурява без значение следствие на основния прокурор в България.  Това гласи една от рекомендациите на Комитета на министрите на Съвета на Европа, оповестени през днешния ден.

В тях се отбелязва също, че решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да проверява основния обвинител, не дава нужните гаранции за отчетност и обществен надзор върху работата му.

От Страсбург поучават да бъде основана конституционна рамка, съгласно която " основният прокурор няма решаваща роля в назначението и кариерното развиване на други високопоставени прокурори. " Препоръките са в осъществяване на решения на Европейския съд за правата на индивида по каузи против България. Те би трябвало да бъдат изпълнени до март 2021 година, когато следва ново разискване по делата.

Редактираният след договаряния с Вътрешна македонска революционна организация план за нова Конституция на ГЕРБ беше публично подаден в Народното събрание на 2 септември  с подписите на 127 депутати. След това бе качен и на уеб страницата на Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР