Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за

...
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за
Коментари Харесай

Готвят голяма промяна с адресите за българите в чужбина

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация (ЗГР) предвижда гражданите, които не имат жилище или не могат да показват изискваните документи за адресна регистрация като документ за благосъстоятелност или за прилагане на парцел, контракт за наем и други, да могат да декларират адресна регистрация по непрекъснат и по сегашен адрес на " длъжностен адрес ", съобщи Нюз.бг и Българска телеграфна агенция.

Законопроектът е направен от междуведомствена работна група с представители на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на правораздаването (МП), Министерството на електронното ръководство (МЕУ), администрацията на националния омбудсман, Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ_, неправителствени организации и юристи.

Предвижда се " служебният адрес " да бъде в неподвижен парцел - общинска благосъстоятелност, който да се дефинира със заповед на кмета на съответната община, оповестиха от Министерство на регионалното развитие.

Променените плануват също да могат да се записват на " длъжностен адрес " жителите със заличена адресна регистрация поради подаден сигнал от притежател за осъществена регистрация в парцела му, както и хора, регистрирани на адреси, които са заличени от Националния класификатор на актуалните и непрекъснатите адреси, защото адресът разказва празно дворно място или постройката е негодна за живеене. Същите права са планувани и за българските жители, пребиваващи трайно в чужбина, които нямат личен парцел на територията на България.

Според МРРБ нововъведението ще помогне на доста хора, изпаднали в тежко състояние, защото без непрекъснат адрес не могат да имат годна персонална карта и да употребяват съществени цивилен права, както и обществена и просветителна помощ. От министерството допълват, че да вземем за пример неналичието на документ за идентичност от страна на родилка е причина новородено да не може да се записва пред формалните органи.

Законопроектът е оповестен за публично обсъждане в Портала за публични консултации и на интернет страницата на министерството в раздел " За публично разискване ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР