Продължаваме с новините от азиатските мисии, и по-конкретно: от китайския

...
Продължаваме с новините от азиатските мисии, и по-конкретно: от китайския
Коментари Харесай

Нови снимки от индийската “Марсианска орбитална мисия”, китайският луноход е все още жив!!!

Продължаваме с новините от азиатските задачи, и по-конкретно: от китайския луноход “Юту ” и индийската “Марсианска орбитална задача ”.

Китайският луноход е към момента жив! Той към този момент навлезе в своята 11-та поредна лунна нощ. По последни данни, с изключение на механичният проблем, който не разрешава на лунохода да се придвижва, той е в доста положително положение и работи обикновено.

 China Moon Photo

Снимка от повърхността на Луната, направена от китайския луноход. Credit: CNSA/Chang’e 3 rover camera

Наблюдава се и предстоящото утежняване на функционалностите на обособените му принадлежности след толкоз време работа. Луноходът е предопределен да работи в продължение единствено на 3 месеца, само че той продължава да комуникира със Земята в продължение на към този момент повече от 9 месеца.

До края на актуалната година Китай ще изстреля нова задача до Луната, която съставлява възвращаем орбитален уред. Това ще бъде първата задача до Луната с отиване и връщане и ще тества съществени технологии за бъдещата задача “Чанг’e 5 ”, която към края на десетилетието ще би трябвало да достави скали от Луната за по-нататъшното им проучване в наземни лаборатории, оповестява Синхуа.

Индийската “Марсианска орбитална задача ” продължава да работи обикновено в околомарсианска орбита.

Тези дни беше показана и презентация от Киран Кумар, която е налична в Youtube и с помощта на нея можете да разгледате купища нови фотоси, които до този миг стояха непубликувани.

Ето фотоси от първата сесия на снимане на Марс като цялостен диск:

Ето две фотоси, направени респективно на 2-ри и 4-ти октомври:

Представена е фотография с висока разграничителна дарба:

Това, което в този момент ще видите, е доста забавно. На тази фотография камерата на “Марсианска орбитална задача ” снима Марс през три цветни филтъра – синьо, зелено и алено. Интересно е това, което се вижда в синия диапазон – това са атмосферни обединения като облаци или прахуляк!

Накрая, индийските експерти са разкрили на поредност от фотоси преносима черна точка. Това е сянката, която хвърля една от двете луни на Марс – Фобос.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР