Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Тази нощ

...
Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Тази нощ
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 летя в космоса за рекорден 18 път!

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Тази нощ в 02:37 ч. българско време от галактическия център Кейп Канаверал в Съединени американски щати бе изстреляна сполучливо следващата ракета на СпейсЕкс “Фалкън 9 ” с 23 спътника от серията “Старлинк-v2 Мини ”. Отличителното за днешния полет бе, че ракетата бе оборудвана с рециклирана първа степен с 17 предишни полета зад тила си – т.е. за нея това бе рекордна 18-та задача!

Илон Мъск, създателят на СпейсЕкс, постоянно е твърдял, че ключът към колонизирането на Слънчевата система и усвояването на Марс лежи в това галактическите технологии да станат за многократна приложимост. Съвсем до неотдавна в галактическата история всички ракети се използваха еднократно (с дребни изключения като страничните ускорители и моторите на совалките). СпейсЕкс не просто рециклира степените на “Фалкън 9 ”, само че прави полетите рутинни.

Рутинни в смисъл – днешният полет бе 79-ти за ракетите от серията “Фалкън ” през 2023 година (СпейсЕкс има и едно изстрелване на “Старшип ”, тъй че, в случай че включваме и него, компанията е провела 80 изстрелвания за годината). Това е забележителна численост – самичък Илон Мъск изпреварва всички останали страни! За съпоставяне Китай (държавни и частни компании) има 51 изстрелвания през тази година, Русия – 14, Индия – 7, а Европа – 3. Мъск задминава всички останали оператори в Съединени американски щати – в случай че го нямаше факторът СпейсЕкс, Щатите щяха да имат единствено 17 изстрелвания през календарната година – повече от Русия и Индия, само че по-малко от Китай.

И освен това – това е единствено началото. Догодина СпейсЕкс цели да организира 144 изстрелвания, т.е. да бъде провеждан по един полет на всеки два дни (през 2023 година имаме по един полет на четири дни).

Всичко това демонстрира, че без значение от напъните “Старшип ” да бъде въведен в употреба (в взаимозависимост от това дали ще бъде получено позволение, вторият полет може да е реалност още на 13-ти ноември), ракетите “Фалкън 9 ” и “Фалкън Хеви ” ще продължат да царуват на интернационалната галактическа сцена още дълги години напред. Колко години – това зависи от момента, в който “Старшип ” освен излети сполучливо, само че стартира да бъде рециклиран и изстрелван неведнъж по същия метод като “Фалкън ”.

Видеозапис от днешното изстрелване:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР