Продажбите на оръжие на първите 100 оръжейни концерни в света

...
Продажбите на оръжие на първите 100 оръжейни концерни в света
Коментари Харесай

Над 374 млрд. долара е износът на оръжие

Продажбите на оръжие на първите 100 оръжейни концерни в света през 2016-а са на стойност 374.8 милиарда $. Това демонстрира последният обзор на SIPRI - авторитетния Международен институт за проучване на мира в Стокхолм. Окончателни данни за тази година няма, само че упованията са за растеж сред 3.5 и 5 на 100 и стойности над 400 милиарда $.

"Общата сума за SIPRI Top 100 през предходната година е с 1.9% по-висока спрямо 2015-а и съставлява повишаване с 38 на 100 от 2002 година насам (когато институтът стартира да регистрира продажбите на оръжия за корпоративни клиенти). Въпросната 2002-ра е първата година от растежа на търговията с оръжия след пет поредни години на спад”, настояват шведите

В своя годишен преглед от 2017-а те изброява общо 46 дейни въоръжени спорове, главната част от които са в Близкия Изток и Африка. Военните разноски се правят оценка на 1.686 трилиона $, като лъвският къс са пада на Съединени американски щати, страните от Далечния изток (Китай, Корея, Япония) и Западна Европа.

В статистиката по страни за нуклеарните заряди е включена и оценка за Северна Корея – сред 10 и 20 броя при започване на тази година.

Най-големите експортьори на оръжие са Съединените щати с една трета дял от международния износ, Русия - с 23%, Китай - 6.2%, Франция - 6%, Германия - 5.6%, Англия - 4.6 %. Сред вносителите водачи са Индия с 13.2 на 100, Саудитска Арабия - с 8.2%, ОАЕ и Китай - с по 4.6 %. България е надалеч обратно в това нареждане - под 1% от международния експорт, само че пък по растеж на експорта е преди всичко. Международният институт за проучване на мира отбелязва за нас, че сме продали в чужбина оръжие за 1.2 милиарда $. Посоченият индикатор е непосредствен до тези 1 015 310 105 евро, които регистрира българската Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване. Ръстът по отношение на предходната година е 35 на 100.

Прави усещане също по този начин, че са били издадени разшения за 1 258 938 626 евро и четири пети са били осъществени, до момента в който в предходни години този дял се е колебаел сред 45 и 50 %.

Според бележките на шведския институт "източноевропейските експортьори на оръжие от години се възползват от разтърсванията в Близкия изток ". Само че относителният дял на този експорт - както в оня район, по този начин и за други страни по света последователно ще понижава. Причината е в възходящото търсене на високотехнологична военна продукция, която не е по силите нито на България, нито на страни като Чехия, Полша или Украйна.

Върху основата на тези данни обаче организация "Блумбърг " ни подрежда преди всичко измежду другите страни от нашия сан, изтъквайки, че сме заели съществени позиции в Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан, Индия и други

В класацията си за 100-те оръжейни колоса SIPRI обръща внимание на водачеството на фирмите от Съединени американски щати. Продажбите на огромните в този бизнес са нарастнали с 4% до 217.2 милиарда $, като първите шест места се заемат от американски компании.

"Най-големият производител на оръжие в света Lockheed Martin е повишил продажбите си с 10.7% през 2016-а, достигайки 40.8 милиарда $ - доста увеличавайки разликата сред него и Boeing - втория по величина производител на оръжие ", се споделя в изследването. Същевременно се следи изцяло понижаване на продажбите на оръжие на трансевропейските, френските и италианските компании, до момента в който тези в Обединеното кралство и Германия означават нарастване, въпреки и нетолкова огромно, колкото при противниците оттатък Океана.

Комбинираните продажби на оръжия на съветските предприятия, включени в SIPRI Top 100, са се нараснали с 3.8%, достигайки 26.6 милиарда $. Любопитното е, че измежду огромните играчи в търговията със гибелта към този момент се подреждат и компании от Япония, Южна Корея и Турция. При южната ни съседка продажбите на оръжие за чужбина са скочили с една четвърт единствено за година, а измежду 100-те най-големи попадат и две турски сдружения.

В листата Top 100 няма посочени български компании поради раздробеността на нашата промишленост в този отрасъл и раздадените десетки цялостни лицензи за износ.

(Б)

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР