Вълнува ме какво ще се случи с космическата индустрия след

...
Вълнува ме какво ще се случи с космическата индустрия след
Коментари Харесай

Той е само на 18, но вече е една от големите надежди на българските космически науки

" Вълнува ме какво ще се случи с галактическата промишленост след 10 години, като цяло с технологиите? Дали колите в действителност ще се карат сами, или някоя от надвисналите над нас рецесии, като изчерпващите се запаси, ще ни застигне преди да успеем да създадем огромен пробив? “

Това са въпросите, от които най-вече се интересува Борис Топалов – една от огромните очаквания на българските галактически науки. Той е едвам на 18 години, само че към този момент има впечатляваща визитка.

Отличник в American College of Sofia, Кадет от Space Challenges Program, галактическата академия на EnduroSat, стипендиант по линейна алгебра на Станфордския университет, Борис стартира да се занимава с програмиране още на 13 години. Тогава родителите му му купуват 3D принтер.

" Първото нещо, което направих беше ключодържател за един другар. След това създадох една част, която да ми държи слушалките, с цел да не се заплитат в джоба. Тогава познанията ми по британски бяха много небогати и съм признателен на татко ми, който доста ми помагаше. Нямаше да мога да се оправя самичък. Когато нещо не работеше, питах него “, изясни в ефира на bTV Борис.

Младежът има опит в създаването на наносателити и луноходи, даже самичък конструира ракета.

" В момента работя по аероплан от въглеродни нишки, оборудван с Гайгеров брояч за наблюдаване на равнищата на радиация в атмосферата. С това желая да се занимавам, пристрастеност ми е от няколко години “, споделя още той.

Борис е признат в един от водещите механически университети в света и се нуждае от нашата поддръжка, с цел да сбъдне фантазията си да стане аерокосмически инженер.

" В момента дарения са създали към 150 индивида. Благодаря на всеки, който е дарил или е споделил акцията, тъй като това ми оказва помощ да сбъдна фантазията си. Благодаря! Дотук сме събрали към 7 хиляди лв., а общата сума е 80 хиляди, само че имам вяра, че ще се оправим “, сподели Борис.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР