Продажбите на електрически превозни средства са на път да достигнат

...
Продажбите на електрически превозни средства са на път да достигнат
Коментари Харесай

МАЕ очаква рекордни продажби на електромобили по света през 2022 година

Продажбите на електрически транспортни средства са на път да доближат исторически връх тази година, само че е нужна повече работа в други браншове, с цел да се реализира световната цел за нулеви чисти излъчвания до 2050 година, съгласно Международната организация по енергетика.

Институцията показва в известие, представено от CNBC, че има окуражаващи признаци за прогрес в редица браншове, само че предизвестява, че са нужни по-големи старания за постигането на чистите нулеви излъчвания доникъде на този век.

Докладът на МАЕ Tracking Clean Energy Progress, който се разгласява всяка година, преглежда 55 елементи от енергийната система.

Що се отнася до електрическите автомобили, организацията счита, че световните продажби са се удвоили през 2021 година и към този момент съставляват близо 9% от пазара на коли. През 2022 година се чака още един връх на продажбите на електрически транспортни средства, което ще им отреди дял от 13% от общите продажби на лекотоварни коли в международен мащаб.

Международната организация по енергетика по-рано съобщи, че продажбите на електрически транспортни средства са достигнали 6.6 милиона през 2021 година и единствено за първото тримесечие на 2022 година възлизат на към 2 милиона, което съставлява 75% нарастване спрямо първите три месеца на 2021 година

Според организацията, както електрическите автомобили, по този начин и осветлението, където повече от 50% от международния пазар към този момент употребява LED технологии, са на път да реализират заложените екологични цели за 2030 година

Но макар положителните вероятности за пазара на електрически автомобили, МАЕ отбелязва, че те към момента не са световен феномен. Продажбите на разрастващите се пазари порастват с доста по-бавни темпове заради по-високите разноски за покупка и незадоволителната инфраструктура за зареждане.

Извън електрическите автомобили, има 23 области и браншове от стопанската система, които към момента изостават от проектите за реализиране на чисти нулеви излъчвания доникъде на актуалното столетие.

„ Областите, които изостават, включват възстановяване на енергийната успеваемост на дизайна на постройките, създаване на чисто и дейно централно отопление, последователно унищожаване на производството на електрическа енергия от въглища, елиминиране на изгарянето на метан, пренасочване на авиацията и корабоплаването към по-чисти горива и по-чистото произвеждане на цимент, химикали и стомана “, показват специалистите на МАЕ.

Намаляването на основаните от индивида излъчвания на въглероден диоксид до нула до 2050 година се счита за решаващо, когато става въпрос за реализиране на задачата за ограничение на световното стопляне до най-много 1.5 градуса по Целзий, заложена в Парижкото съглашение от 2015 година

Въпреки всички провокации обаче, изпълнителният шеф на Международната организация по енергетика  Фатих Бирол показва внимателен оптимизъм.

„ Има повече признаци от всеки път, че новата световна енергийна стопанска система напредва мощно. Това удостоверява моето разбиране, че днешната световна енергийна рецесия може да бъде повратна точка към по-чиста, по-достъпна и по-сигурна енергийна система. Анализите обаче демонстрират нуждата от по-големи и продължителни старания в редица технологии и браншове, с цел да се подсигурява, че светът може да реализира своите енергийни и климатични цели “, съобщи той.
Докладът на МАЕ идва на фона на яростните диспути по отношение на климатичните цели и бъдещето на силата.

Тази седмица генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че развитите стопански системи би трябвало да наложат спомагателен налог върху облагите на компаниите за изкопаеми горива, като средствата бъдат пренасочени към страни, наранени от изменението на климата, и семействата, борещи се с рецесията с разноските за живот.

В обстойно послание към Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк той разказа промишлеността за изкопаеми горива като „ пируваща със стотици милиарди долари дотации и непредвидени облаги, до момента в който бюджетите на семействата се свиват и планетата ни гори “.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР