Признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република, премахване на изолацията

...
Признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република, премахване на изолацията
Коментари Харесай

Ердоган призова за признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република

Признаване на самообявилата се Севернокипърска турска република, унищожаване на изолацията на кипърските турци и поддръжка за основаването на две равноправни страни на острова изиска през днешния ден от интернационалната общественост турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В речите си на церемонии в северната част на Никозия във връзка 49-ата годишнина от турската инвазия на острова той разгласи желанията на Анкара за идващия ден по Кипърския въпрос, съобщи БНР.

Турският президент отхвърли опцията за обновяване на договарянията за федерално решение на Кипърския въпрос. Той съобщи, че " нов преговорен развой не може да стартира, без да се признае суверенното тъждество и равнопоставеният интернационален статут на кипърските турци ". Ердоган разгласи за " блян " съществуването на " две равни страни, живеещи една до друга ".

" Не обръщайте повече тил на действителността на острова и признайте Севернокипърската турска република допустимо най-скоро ", прикани интернационалната общественост турският президент в речта си на военния церемониал довечера в северна Никозия.

Той изиска също от интернационалната общественост да отстрани всички политически ограничавания и изолацията на кипърските турци.

Откривайки през днешния ден новото летище в северната част на острова, Ердоган изрази убеденост, че не са надалеч дните, когато то ще се употребява за интернационалните полети. Сега въздушната връзка е единствено от и до Турция.

" Всички наши старания са да подсигуряваме, че мирът, който донесохме на острова през 1974 година, ще има непрекъсната основа “, съобщи още президентът на Турция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР