Приятели и ценители поляха изложбата с LE PHOTOGRAPHEКартини на световноизвестния

...
Приятели и ценители поляха изложбата с LE PHOTOGRAPHEКартини на световноизвестния
Коментари Харесай

Любимият художник на Найджъл Кенеди на 60

Приятели и ценители поляха изложбата с LE PHOTOGRAPHE

Картини на световноизвестния български художник Румен Рачев греят в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и в сбирката на банка " Ротшилд " в Цюрих. Това стана ясно по време на юбилейната галерия на създателя " Пространства и положения " в изложба " Финес ". Десетки другари и ценители почетоха празника на Рачев за 60-ия му рожден ден.

Майсторът на четката е прочут и като обичан художник и огромен другар на виртуозния цигулар Найджъл Кенеди. Двамата се срещнали около техен общ прочут, който посочил на звездата каталога на нашия художник. Картините на Румен докоснали Кенеди, за който цветовете имат своята музикална адекватност. " Найджъл останал доста впечатлен и изискал да обрисувам обложката на албума му " Кенеди свири Бах ", призна Рачев преди време. Рисунки на българина към момента красят дома на цигуларя. Заради неотложни задължения по света майсторът на цигулката не съумя да пристигна този път в изложба " Финес ". Миналата година обаче Кенеди почете изложбата на своя другар художник и персонално дегустира последната годишна продукция виновност LE PHOTOGRAPHE, които оцениха и гостите в галерията.

Сега почитателите на творчеството на българския гений извършиха изложба " Финес ". " Изложбата е като диалог с Пикасо на чаша розе в ритъма на джаза и цвета. Свобода и самодисциплина - това са основните думи, определящи триумфа на Рачев освен у нас, само че и в някои от най-големите международни галерии ", разясниха гостите. Още на входа платното в изумрудено-смарагдовите тонове на нощна Атина приковаваше погледите на изкушените от изкуството. Картината носи нещо от мистиката на Византия и е в цялостен дисонанс с останалите композиции, греещи със своите ярки до взривоопасност цветове. Точно цветовете карат Румен Рачев толкоз да се отличава от приглушената тоналност, преобладаваща в огромна част от картините на нашите художници. Различен е и като кадриране на композициите, срязвайки най-неочаквано част от тялото или представяйки го в ракурс, надалеч от вероятния в реалност, споделя професор Аксиния Джурова. Художникът ловко борави и с противоположната вероятност, присъща за средновековното изкуство, с цел да въвлече фена в своя леконравен и шеговит роман с причудливи декори, екзотични дървета, цветя, животни и птици. Гостите на изложбата още веднъж се любуваха на сюжетите в платната и на облиците, които наподобяват марионетки, участващи в добре премислен театър. Въздействащата експозиция от над 40 произведения стана част от богатата палитра на културни събития, подкрепяни от винарска маза " Братя Минкови ".

Приятелите на Румен Рачев припомниха, че художникът има над 50 независими изложения в разнообразни точки на света, в това число в Берлин, Ротердам, Дюселдорф, Стокхолм, Вашингтон, Лондон, Москва, Брюксел и Милано. " И вдъхновението се поддава на самодисциплина ", сподели пък за себе си създателят, който прекарва две десетилетия от живота си в Бремен. Градът и най-много неговите музиканти са засилили както самодисциплината, по този начин и пристрастеността му по джаза, и са нараснали часовете, в които той потъва в звуците на обичаната си китара " Гибсън Лес Пол ". Почитателите му на драго сърце научиха, че в съвсем всяка международна столица, където надареният живописец е гастролирал, виновността LE PHOTOGRAPHE са били оценени със златен орден. Неслучайно те носят космополитния дух на Стара Европа и чувство за джаз под светлините на алена луна, както самият художник е нарекъл една от картините си, отдадени на именитата българска маза. " Стилът ми е еклектичен. Той е един тип фюжън в живописта ", описа художникът. По думите му всички ние, родени в периферията на Европа, сякаш изпитваме позор да изречем освен, че сме еклектични, само че и репликиращи европейски и американски художници и трендове, макар че в това няма нищо притеснително. Румен е тотално освободен от комплекси и без задръжки вае облик на дамата анорексичка, обрисувана с внезапни отвесни откоси на цвета, като синкопите в музиката. Лудост и вампиризъм се съчетават в тази серия от дами с търсена доверчивост на рисунъка, разясниха специалисти. По думите им едва ли различен наш художник може по този начин да нарисува драмата на актуалната жена.

" Светлина, форми, цветове, хора, живот - всичко наподобява друго, в случай че го погледнеш през очите на художника или през обектива на фотографа. 100-тина създатели са в положение да пресъздадат един миг по 100 неповторими метода и всеки взор ще бъде неповторим ". Тези думи чудесно разказват магията от цветове, форми и настроения, наситили юбилейната галерия. Но малко на брой знаят, че те принадлежат на Никифор Минков, който дружно с братята си Васил и Иван през далечната 1875 година основават маза " Братя Минкови ". С идентична пристрастеност Никифор се посвещава на винарството и фотографията, а през днешния ден животът му въодушеви енолозите на избата да основат серията LE PHOTOGRAPHE. Онова, което малко на брой знаят, е че той бил разпален почитател на живописта, а по време на пътуванията си из Европа станал ревнив обожател на ранните произведения на Пикасо, с които създателят на " Пространства и положения " не престава да води разговор, описаха ценители на виното, насладили се на експозицията с чаша в ръка. Изложбата на Румен Рачев ще остане в галерията до 14 юни 2016 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР