Притиснато от възхода на антисепаратистките сили, испанското социалистическо правителство изостави

...
Притиснато от възхода на антисепаратистките сили, испанското социалистическо правителство изостави
Коментари Харесай

Правителството на Педро Санчес променя тона към сепаратистите в Каталуня

Притиснато от възхода на антисепаратистките сили, испанското социалистическо държавно управление изостави помирителния звук към каталунските сепаратисти и заплаши през вчерашния ден още веднъж да поеме контрола върху публичния ред в Каталуня, в случай че районът е некадърен да го направи.

Начело на държавно управление на малцинството от юни, министър председателят Педро Санчес предприе еквилибристки хватки, като зачести жестовете към сепаратистите с вярата да получи гласовете им за утвърждение на бюджета за 2019 година

Но тази политика на помиряване, остро наказана от десницата, му донесе проваляне на локалните избори в Андалусия на 2 декември.

Тонът се промени.

Министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка предизвести каталунските управляващи, че в случай че районната полиция " Мосос д`ескуадра " не извърши " функционалностите, които са й предоставени ", националните сили за сигурност ще се намесят.

Това предизвестие, публикувано през вчерашния ден от испанската преса, бе отправено откакто за 15 часа в събота автомагистрала (AP-7), свързваща Франция с испанското средиземноморско крайбрежие, бе блокирана от Комитетите за отбрана на републиката (КЗР), без да се намеси локалната полиция.

Тези радикални каталунски деятели, привикнали на крайни дейности, по-късно подвигнаха бариерите на пунктовете за възнаграждение на пътна такса като " жълтите жилетки " във Франция.

Каталунската полиция попадна сред два огъня

Каталуня, дружно със Страната на баските и Навара, е един от трите самостоятелни района в Испания, разполагащи със лична полиция. В останалите поддържането на реда е обезпечено от националната полиция и Гражданската армия.

Но в богатия североизточен район " Мосос " попадна сред два огъня. От една страна, испанското правораздаване упреква някогашните й командири за присъединяване в опита за разединение през октомври 2017 година Те ще бъдат съдени следващата година.

От друга страна, районният министър председател Ким Тора, който намерено насърчи КЗР да " засилят натиска " през октомври, изиска оставката на началниците на " Мосос " след острите конфликти предходната седмица сред полицията и деятелите от КЗР. Неговият " вътрешен министър " отхвърли, с цел да уталожи възмущението измежду силите си.

Заплашвайки още веднъж да поеме контрола на публичния ред в Каталуня, Мадрид желае също да обезпечи гладко протичане на съвещанието на държавното управление, планувано за 21 декември в Барселона, което радикалните сепаратисти към този момент се заканиха да сковават с демонстрации.

Противодействие против завоя надясно

На националната политическа сцена, министър председателят Педро Санчес се пробва да си върне самодейността, до момента в който десницата го упреква, че е станал пленник на каталунските сепаратисти, които му гласоподаваха доверие през юни.

Антисепаратистката реторика прочее донесе триумф на десницата и на крайната десница на изборите в крепостта на социалистите - Андалусия, първите избори от идването на Санчес на власт.

Призивите на опозицията към Санчес да покаже неотстъпчивост към сепаратистите още повече се ускориха откакто в събота Ким Тора насърчи каталунците да последват образеца на Словения, която предизвика кървясъл спор, като едностранно разгласи самостоятелност от Югославия през 1991 година

Министърката на защитата Маргарита Роблес жигосах във вторник Ким Тора с доста остри думи. " Човекът, който не извършва отговорностите си като министър председател и окуражава прибягването към принуждение, няма никаква легитимност, с цел да поеме и най-малката политическа отговорност ", съобщи тя пред публицисти.

" Резултатите в Андалусия, които ускориха завоя надясно на испанския електорат и радикализацията на ситуацията в Каталуня, основава обстановка, при която Санчес е заставен да направи жест, с цел да покаже, че държавното управление няма да разреши коренно клатушкане (на КЗР) в Каталуня ", счита политологът от Барселона Ориол Бартомеус.

Но цялостен раздор с каталунските сепаратисти, без които Санчес не може да обезпечи поддръжка за приемане на бюджета, който желае да показа пред Народното събрание през януари, слага под опасност по-бързо от предстоящото оцеляването на държавното управление му.

" Очевидно, в случай че обстановката в Каталуня се изостри, ще стане невероятно да се съблюдава изборния график ", в миг, когато съгласно множеството наблюдаващи държавното управление мисли за избори през есента, " и ще има неотложно привикване на избор ", счита политологът./БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР