Природозащитници излязоха на протест пред екоминистерството срещу изграждането на инсталации

...
Природозащитници излязоха на протест пред екоминистерството срещу изграждането на инсталации
Коментари Харесай

Два протеста на екоактивисти в София

Природозащитници излязоха на митинг пред екоминистерството против построяването на съоръжения за горене на боклуци. Представители на сдруженията „ За Земята “ и „ Дишай, Девня “ упорстват за цялостна смяна в ръководството на отпадъците в страната, за прекъсване на плановете и вложение на средства в преработване и дейно разделно събиране, заяви БНР.

Конкретният мотив за неодобрение са капиталови планове за нови уреди в Девня и търгът за избор на реализатор на Софийския инсинератор, който ще създава топлинна и електрическа сила посредством изгаряне на гориво, добито от битови боклуци.

Индустриалният град Девня се трансформира в място за горене и депозиране на боклуци, сигнализира Ваня Захариева от сдружението „ Дишай, Девня “.

„ Затова сме тук, с цел да кажем „ стоп “, Девня не е котловина на боклука “.

Недялко Драганов е гражданин на Девня. Ситуацията в индустриалния град разказва по този начин:

„ Кварталът, в който пребивавам, се намира в горна точка последна - оттова се вижда в низината, където са завоите, синя мъгла, токсини и всевъзможен тип химически субстанции и комини, които бълват сив, бял и жълт дим. “

Гражданите упорстват:

„ Искаме чист въздух за нас, за нашите деца “.

Междувременно в столицата тече процедура за избор на реализатор на плана за бъдещия инсинератор на площадката на Топлоелектрическа централа - София, макар че против построяването на оборудването се водят правосъдни каузи, разяснява Десислава Стоянова от „ За Земята “:

„ Една такава апаратура единствено ще способства за микса от замърсители, които имаме към този момент в града “.

Предвижда се строителните работи да стартират през лятото, макар че против плана има заведени правосъдни каузи поради некачествена и непълна екологична оценка, показва Данита Заричинова от „ За Земята “.

„ Беше отсрочено делото, защото трябваше нови движимости лица, нови експертизи, което значи, че в действителност този, който завоюва търга ще почне план, който в действителност може да няма позволение “.

Вечерно протестно шествие потегли в 18:00 часа от Министерството на здравеопазването към Министерство на околната среда и водите. С възгласи и плакати с надписи " Не горете нашето бъдеще " и " Девня не е долината на боклука " протестилащите жители потеглиха от площад " Света Неделя " по бул. " Мария Луиза ". Шествието приключи пред постройката на екоминистерството, където за повторно през днешния ден жители показаха недоволството си против складирането и горенето на боклуци в Девня

Според екоактивистите оборудванията за изгаряне на боклуци крият здравни опасности и провокират атмосферно замърсяване.

Данита Заричинова от „ За земята “:

„ В Девня се изгарят към този момент боклуци в циментовия цех, в това число вносни такива, а пък в София има план да се построи голям инсинератор, който, като се изключи че ще повлиява на здравето и на въздуха, е едно голямо разхищаване на обществени средства “

Проектът за софийския инсинератор, който би трябвало да бъде издигнат на площадката на Топлоелектрическа централа – София, е на стойност 350 милиона лв., разяснява Десислава Стоянова от екологичното съдружие:

„ Ние сме взели заем от Европейската капиталова банка за неговото изграждане. Имаме 184 милиона лв. от Европейската комисия “, безплатна финансова помощ, която екоактивистите приканват да бъде вложена в съоръжения за преработване и компостиране, вместо да се строи инсинератор.

Ваня Захариева от „ Дишай, Девня “ добави:

„ Желаем непоколебим надзор върху замърсителите, а освен на хартия, прекъсване на вноса на боклуци за изгаряне “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР