Производството на електроенергия е едновременно едно от големите предизвикателства за

...
Производството на електроенергия е едновременно едно от големите предизвикателства за
Коментари Харесай

Как български телеком подпомага енергийната трансформация на сектора

Производството на електрическа енергия е по едно и също време едно от огромните провокации за справяне с климатичните промени, само че и основен инструмент за понижаване на отрицателното влияние върху околната среда. По-належащ от всеки път, преходът към възобновими енергийни източници е заложен и в. В края на 2023 година Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз усилиха задачата за 2030 година до 42,5% с в допълнение индикативно нарастване от 2,5%, което би разрешило да се доближат 45%. Това значи съвсем двойно по-голям от съществуващия дял на силата от възобновими източници в Европейски Съюз.

Междувременно последният гласи, че се чака при започване на идната година на световно равнище възобновимите източници на сила да обзет една трета от общото произвеждане на електрическа енергия, като по този метод ще надминат потреблението на въглища.

Енергийната промяна е може би една от най-трудните и в това време най-важните задания, с които човечеството в миналото се е сблъсквало. В този подтекст бизнесът играе основна роля в използването на устойчиви практики за потребление на възобновима сила и усъвършенстване на потреблението. В телекомуникационния бранш точно електричеството е един от главните източници на въглеродни излъчвания, a Yettel е един от положителните образци у нас за отговорно потребление на ресурсите и стимулиране на прехода към природосъобразни източници на сила.

Като оператор с дългогодишни политики за стабилно развиване и отговорно ръководство, Yettel обръща съществено внимание на изменението на климата и демонстрира значимата роля на корпоративния бранш в прехода към нисковъглеродна стопанска система. От 2023 година електрическата енергия, нужна за покриване на 85% от потреблението на мрежата на оператора и 80% от останалите интервенции, се обезпечава от 123 MW фотоволтаична централа. Мащабният план е значима стъпка от проекта на Yettel за декарбонизация,  който оказва помощ за спестяването на близо 33 хиляди тона въглеродни излъчвания на година. Благодарение на него се чака през 2024 година телекомът да понижи с 60% въглеродния си отпечатък в обсег 1 и 2 (емисиите, над които компанията има директно влияние).

Зелените политики на Yettel, освен в посока декарбонизация, само че и за понижаване на замърсяването с електронни боклуци в околната среда и повишение на информираността на хората за устойчивото развиване, бяха отличени с влиятелна премия от състезанието Forbes Business Awards 2024. Компанията завоюва второ място в категорията „ Зелена компания на годината “, с което още един път затвърждава задачата си да основава по-зелено бъдеще с грижа за природата, хората и обществото.
 Снимка Yettel

Признанието е изключително значимо за повишение на осведомеността по основни тематики, свързани с електронните боклуци, насърчаването на кръговата стопанска система и преработването, както и популяризирането на устойчиви и природосъобразни привички. Ключът към смяната на света е в основаването на общественост от хора, споделящи общи полезности за по-добро бъдеще и взаимопомощ. Затова посредством разнообразни осведомителни акции и доброволчески начинания Yettel ангажира както работещите в компанията, по този начин и потребителите с тематиката за устойчивостта и лесни и налични решения за запазване на околната среда. А задачата, която си залага годишно, е да доближава до 2,5 млн. души с посланията за отговорност и грижа към планетата. 

Като един от моторите на диалога по тематиката, Yettel трансформира вярното отнасяне на излязлата от приложимост техника в своя идея и прибавя съответна цел в петгодишната си тактика за резистентност – да предотврати попадането на 127 тона електронни боклуци в природата. Зад тази упоритост стоят стратегии като „ Рециклирай и спести “, с която телекомът предизвиква потребителите да предадат остарялото си устройство и в подмяна да получат отстъпка при покупка на ново. Както и „ Върни и вземи “ за назад изкупуване на мобилни устройства – опция за клиентите да осребрят остатъчната стойност на остарелия си телефон, таблет или смарт аксесоар и по едно и също време с това да оказват помощ на природата.

Резултатите са показателни – единствено за 2023 година компанията съумява да събере с 60% повече остаряла техника в магазинната си мрежа по отношение на година по-рано и предотвратява попадането на над 28 тона електронни боклуци на сметището. А последната самодейност – РЕЦИКЛАТОРЪТ на Yettel, се радва на сериозен интерес от дребни и огромни. Интерактивната просветителна апаратура цели да разпространява казуса с електронните боклуци и да опише по понятен и ангажиращ метод какви дейности може да предприеме всеки човек, с цел да ограничи отрицателния резултат за природата. От представянето си до момента, инсталацията е събрала близо 1000 кг електронни боклуци, достигайки до над 130 000 души с посланията си за виновна приложимост на технологиите. До края на май тя е ситуирана на паркинга пред Sofia Ring Mall, а идващите месеци ще посети и други местоположения в София и страната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР