Природният газ започна да тече през газопровода Северен поток 1

...
Природният газ започна да тече през газопровода Северен поток 1
Коментари Харесай

Отново потече газ по Северен поток 1

Природният газ стартира да тече през газопровода " Северен поток 1 " от Русия към Европа в четвъртък след 10-дневно прекъсване за поддръжка, сподели операторът. Очакванията обаче са газовият поток да е много под цялостния му потенциал, предава Associated Press.

Газопроводът " Северен поток 1 " беше спрян от 11 юли за годишна поддръжка. На фона на възходящото напрежение към войната на Русия в Украйна, немските публични лица се опасяваха, че тръбопроводът - главният източник на съветски газ за страната, който съставлява към една трета от газовите доставки на Германия - може въобще да не бъде пуснат още веднъж, цитира news.bg.

Компанията-оператор сподели, че газът е почнал да тече още веднъж в четвъртък сутринта, само че ще отнеме известно време, с цел да се усили потока на синьо гориво, заяви немската осведомителна организация dpa.

Очакваше се доставките да паднат много под цялостния потенциал на тръбопровода. Операторът съобщи, че се чака количество газ, сходно на това, доставяно преди поддръжката. Ръководителят на мрежовия регулатор на Германия Клаус Мюлер написа в " Туитър ", че " Газпром " е уведомил в четвъртък за доставки единствено на към 30% от потенциала на тръбопровода.

В средата на юни " Газпром " понижи потока до 40% от потенциала. Руският газов колос уточни хипотетични механически проблеми, включващи газова турбина, което сътрудникът Siemens Energy беше изпратил в Канада за главен ремонт и имаше проблем с връщането ѝ заради глобите, наложени от Канада поради нашествието на Русия в Украйна.

По-рано този месец канадското държавно управление даде позволение турбината, която зарежда компресорна станция в съветския завършек на тръбопровода, да бъде доставена в Германия.

Германското държавно управление отхвърли техническото пояснение на " Газпром " за намаляването на газа, обвинявайки неведнъж, че това е предлог за политическо решение за всяване на неустановеност и в допълнение повишение на цените на силата. То сподели, че турбината е била част, която е трябвало да бъде конфигурирана едвам през септември, само че че Берлин прави всичко допустимо, с цел да лиши Русия от претекста да понижи доставките.

Руският президент Владимир Путин сподели във вторник, че " Газпром " към момента не е получил съответните документи за връщането на турбината - изказване, повторено в сряда от " Газпром ". Путин също така предизвести, че " Газпром " би трябвало да спре друга турбина за ремонт в края на юли и в случай че тази, която беше изпратена в Канада, не бъде върната до тогава, потокът от газ ще намалее още повече.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в сряда, че турбината е " се движи " и няма " предлог да не се доставя " газ.

Комисията предложи страните членки да понижат потреблението на газ с 15% през идващите месеци, защото блокът се приготвя за допустимо цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР