Природният газ в Европа поскъпва за втори пореден ден на

...
Природният газ в Европа поскъпва за втори пореден ден на
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпва обратно над 200 евро за мегаватчас

Природният газ в Европа нараства за втори следващ ден на търговия, надвишавайки равнището от 200 евро за мегаватчас за пръв път от седмица насам на фона на възобновени опасения по отношение на доставките от Русия, предава БНР.

Повод за възобновеното повишаване на синьото гориво даде новината от началото на седмицата за газови течове от съветската газопреносна мрежа " Северен поток 1 и 2 " под Балтийски море, които течове бяха избрани от редица европейски страни - в това число Германия, Дания и Швеция, както и от Европейска комисия като възможен " бойкот ".

Операторът на " Северен поток " - Nord Stream AG сподели, че вредите по три офшорни тръбопровода са невиждани и не е допустимо да се реши по кое време ще бъде възобновена работоспособността на газовата мрежа.

Трябва да се има поради, че " Северен поток 1 ", който се състои от две успоредни линии с номинален потенциал от 27,5 милиарда кубически метра годишно всяка, спря да доставя газ от Русия за Германия от края на август насам, до момента в който " Северен поток 2 ", чийто маршрут върви съвсем паралелно на " Северен поток 1 ", по този начин и не беше пуснат в употреба, защото Германия отхвърли да го сертифицира.

Междувременно стана ясно, че съветският енергиен колос " Газпром " е отхвърлил всички искове на украинската газопреносна компания " Нафтогаз " в арбитражно произвеждане за преноса на съветски газ. Това може да изложи на риск природния газ, който към момента тече през Украйна от Русия към Европа. Към днешна дата доставките на газ през Украйна бяха постоянни.

" Газпром " разгласи в сряда, че ще придвижи 41,6 милиона кубически метра газ за Европа през Украйна, което е малко под доставяните през предходните дни към 42,4 млн. куб. метра. Номинациите за съветски газ в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани обаче са постоянни на 36,9 милиона кубични метра, непроменени по отношение на предходния ден, демонстрират данните от украинската преносна система.

Към 12.00 часа българско време в сряда октомврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастват с близо 10% към 204 евро за мегаватчас, задълбочавайки вчерашното нараства от 7 на 100.

Късно нощес и при започване на днешната търговия газът даже нарастна за малко към 212 евро за мегаватчас - най-високо ценово равнище от 21-ви септември насам и откакто при започване на седмицата газовите TTF фючърси поевтиняха до двумесечно дъно към 168,50 евро - най-ниското ценово равнище от 26 юли насам.

Солидното поевтиняване на газ през последните няколко седмици от ценовия връх към 342 евро за мегаватчас от 26-и август (точно под рекордния връх към 345 евро от 7-и март) беше вследствие на съвсем запълнените газови складове в Европа преди началото на зимния отоплителен сезон, на мощния импорт на полутечен природен газ, на усъвършенствано произвеждане на вятърна сила в някои елементи на остарелия континенти и на прогнозите за меко време.

Към 26-и септември междинната запълняемост на газохранилищата в Европейски Съюз е на равнище от 87,97%, като в Германия това равнище към този момент доближи 91,43%, съгласно последни данни на Gas Infrastructure Europe (GIE). Съоръженията за предпазване в Полша, Франция и Дания пък са цялостни над 95%, а тези в Нидерландия, Швеция, Италия и Белгия - на към 90%. В България газохранилището в Чирен към този момент е цялостно на 73,96%.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР