На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените

...
На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените
Коментари Харесай

Награди за просвета и култура в Димитровград

На тържествена гала във връзка 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, дейци на културата и възпитаници. За първи път тази година премия „ Деец на културата “ бе присъдена в две направления- литература и музика.

Призовете за преподаватели в Димитровград получиха четирима учители: Даринка Петрова в направление „ Предучилищно и учебно обучение ”, Диляна Гочева „ Хуманитарни науки ”, Миглена Бинева в направление „ Физкултура и спорт “ и Пенка Тилева за повсеместен принос за развиване на образованието и престижа на общината.

За първи път тази година Община Димитровград отличи двама дейци на културата – в региона на литературата и музиката. В направление „ Литература “ премията бе за младата поетеса Диляна Христова.



За профил „ Музика “- за дългогодишния диригент на Забавно-духовия оркестър и основател на Акустичното джаз-трио Митя Йорданов (посмъртно). 

Поздрав за празника насочиха кметът на общината Иво Димов и ръководителят на общинския съвет Гергана Кръстева, които връчиха наградите на отличените.

Община Димитровград награди през днешния ден и 4 от най-изявените дванадесeтокласници. Грамоти за реализирани просветителни триумфи, издигане престижа на учебното заведение и община Димитровград получиха от ПМГ „ Иван Вазов “ Даниел Николаев Йовчев, възпитаниците на ПЕГ „ Д-р Иван Богоров ” Благовеста Калинова Георгиева и Иван Петров Йонков, и от ПГ " Проф. доктор Асен Златаров ”- Борис Пламенов Латев.

Носителите на влиятелните почетни оценки „ Учител на годината ”:

Даринка Петрова „ Учител на годината “ за 2024 в направление „ Предучилищно и учебно обучение ”. 

Даринка Петрова е старши преподавател начален стадий в Основно учебно заведение „ Алеко Константинов ”. Тя е учител с дългогодишна процедура. Работи с новаторски способи в образованието, стимулирана, гъвкава и адаптивна към измененията. Вярва, че всяко дете има капацитет и смята за своя задача да го развива и разпростира. В работата си през годините се е утвърдила като учител, чиито способи, настройки и светоглед са ориентирани към поощряване на четенето и образуване на богата обща просвета у учениците за литературата и изкуството. Тя съумява да стимулира учениците си да вземат участие в разнообразни извънкласни и извънучилищни действия и прояви на общинско, регионално и национално равнище. Като възпитател работи, с цел да построява персони.

Диляна Гочева „ Учител на годината ” за 2024 година в направление „ Хуманитарни науки ”.

Диляна Гочева е старши преподавател по Английски език в ОУ „ Пенчо Славейков ”. По време на целия си педагогичен стаж се е стремяла да покачва своята подготовка, с цел да дава отговор на изменящите се действителности в просветителната система. Била е част от разнообразни интернационалните проекти  като „ Свързващи съсловия стаи “ към Британския съвет, по стратегия „ Еразъм+ “ и други Участвала е като специалист по немски и британски език за новата национална платформа за е-уроци на МОН „ Дигитална раница “, придобила е подготовка – Google сертифициран обучител – 2-ро равнище.

Миглена Бинева „ Учител на годината “ в направление „ Физкултура и спорт “.

Миглена Бинева е преподавател по Физическо образование и спорт в ОУ „ Пенчо Славейков “. Тя стартира преподавателската си работа през 1998г. като началник и хореограф на танцова групировка „ Мистика “, а от 2008г. е началник и хореограф на състезателен танцов клуб „ Street Dust Dance “. Под нейно управление надарените танцьори вземат участие в редица интернационалните и национални състезания, заемат челни позиции и показват града ни. От 2018г. досега е преподавател по физическо образование и спорт на възпитаници в ОУ „ Пенчо Славейков “ от I до IV клас. Прилага новаторски способи на преподаване, стреми се да притегли вниманието на учениците към креативен действия, които им дават благоприятни условия за себеизразяване и доказване. Организира разнообразни надпревари и събития в учебно заведение. От две години работи по Национална стратегия „ Заедно в изкуствата и в спорта “. Създател е на гвардейски и тържествен мажоретен състав „ Славейковци “, който взе участие и в общоградското честване на празника. 

Пенка Тилева „ Учител на годината “ за 2024 година в направелние „ Цялостен принос за развиване на образованието и престижа на Общината с дългогодишен темперамент “.

Пенка Тилева е старши преподавател по история и цивилизация, география и стопанска система от СУ „ Любен Каравелов “. Тя е дълготраен учител, член на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, секция Димитровград, с интензивно присъединяване в образуване и осъществяване на общински и регионални надпревари. От дълги години води спомагателни занимания с изявени възпитаници по история и география. Посвещава времето си и на възпитаници с обучителни компликации. През годините е взела участие в разнообразни планове на МОН. Преминала е голям брой квалификационни, обучителни курсове и семинари.

„ Деец на културата ” за 2024 година- поетесата Диляна Христова.

Диляна Христова е надарен млад създател, който ловко владее силата на словото и влияе на надълбоко прочувствено равнище на читателите си. Чрез своето творчество и личностни качества тя способства за популяризирането на името и издигането на престижа на град Димитровград. Добре позната е с изящното си творчество и дейната си обществена позиция измежду поетичните и културните среди в общината, региона и от ден на ден в народен мащаб. Член е на Съюза на българските писатели. През годините взе участие в разнообразни литературни конгреси и състезания за лирика и прозаичност и печели влиятелни награди.

„ Деец на културата ” за 2024 година (посмъртно)- дългогодишният диригент на Забавно-духов оркестър и основател на Акустично джаз-трио Митя Йорданов. 

Митя Йорданов е създател на Акустично джазово трио през 1986 година, Митя Йорданов е добре прочут измежду културните среди с дългогодишната си работа като безукорен музикант, аранжор и диригент на Забавно-духов оркестър-Димитровград. Митя Йорданов основава над 50 аранжимента на известни музикални творби от българската и международна кино, класическа и занимателна музика. Под палката на Митя Йорданов Забавно-духов оркестър промени своя образ и посока на развиване. Оркестърът доста осъвремени своят репертоар, метод на свирене и звучене. Със своята работа като музикант, аранжор, диригент и извънреден експерт, Митя Йорданов остави трайна диря в културния живот на Димитровград. 

Наградата, по молба на фамилията бе получена от актуалният диригентът на Забавно-духов оркестър Димитър Митев.

Наградите за изявени възпитаници:

Данадесетокласникът от ПМГ „ Иван Вазов “ Даниел Николаев Йовчев бе отличен с грамота „ За реализирани високи просветителни триумфи, издигане престижа на учебното заведение и община Димитровград ”.

Даниел е един от най-изявените възпитаници, посочил впечатляващи резултати на регионални, национални и интернационалните математически надпревари и олимпиади, постигнал значими достижения през целия интервал на своето образование. Той е почетен и с приза  „ Ученик – знак на гимназията ” за 2024 година от своето учебно заведение. 

Възпитаниците на ПЕГ „ Д-р Иван Богоров ” Благовеста Калинова Георгиева и Иван Петров Йонков, носители и на наградата „ Богоровска стипендия “ за отличен триумф, интензивно присъединяване в живота на гимназията и действия повишаващи престижа на учебното заведение, също получиха грамоти от кмета на общината, както и един от най-дейните и награждавани ученици на ПГ " Проф. доктор Асен Златаров ”, отличен с наградата „ Златаровец ” за 2024 година - дванадесетокласникът Борис Пламенов Латев.



Общоградското честване на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност стартира с  Шествие на учебните заведения, което премина по централната пешеходна алея към сцената на пл. България. Официалната гала стартира с химна на празника " Върви, народе възродени! " в взаимно осъществяване на хор  " Славейковци " и Забовно-духов оркестър с диригент Димитър Митев. 



Първокласниците Невена Маркова и Георги Николов от ОУ „ Алеко Константинов ” показаха стихотворенията „ Свети Кирил и Методий ” на Асен Калоянов и „ Учителят ” от Розалина Паскалева.

В община Димитровград има осем съществени учебни заведения, едно обединено и едно приблизително учебно заведение, две профилирани и една професионална гимназии, в които се образоват близо 4200 възпитаници от I до XII клас. Всяко учебно заведение в общината се отличава със характерен образ, обичаи и новаторски действия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР