Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата Света

...
Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата Света
Коментари Харесай

Приключват археологическите проучвания на терена на площада около църквата „Света Неделя

" Приключват археологическите изследвания на терена на площада към църквата „ Света Неделя “, свързани с късноантичния интервал, които се финансират от Столичната община към този момент четвърта година. Бяха открити близо 3 хиляди сребърни монети, които се съхраняват в Музея за история на София, а в този момент прибавяме и открити златни украшения. " Това заяви през днешния ден, 3 август, кметът на София Йорданка Фандъкова при разкопките на площад „ Св. Неделя “. На инспекцията участва и зам.-кметът на София доцент доктор Тодор Чобанов.

Екипът от археолози, под управлението на доктор Веселка Кацарова, работи на територия от към 1 дка. Разкритите археологически структури досега демонстрират, че дължината на разкритата антична социална постройка надвишава 50 м. Откритите находки са над 300 – най-вече монети, глинени съдове, лампи, предмети, украшения, в това число и такива, направени от злато.

" Предстои създаването на архитектурния план за площада, който да интегрира и експонира разкритите археологически находки " – каза също кметът на София Фандъкова. По думите на кмета всичко, което се открие, да се експонира и София да продължи да се трансформира в известна културна дестинация.

" Главният проектант на София е подготвил заданието на архитектурния конкурс след няколко обществени разисквания. Очаква се през септември състезанието да бъде разгласен, като се надяваме да получим положителни планове, които да съчетават това пространство с пешеходните пространства на бул. " Витоша " и " Ларгото " и в това време да са забавни и запазващи археологията " – каза още Фандъкова.

През последните години Столичната община поредно влага в разкриването и запазването на богатото културно-историческо завещание на София. Тази година продължава разкриването на ранното неолитно населено място „ Слатина “.

Снощи при реконструкцията на тротоара на ул. " Московска " беше открита прелестна къснонтична гробница със фрески. Възложих да се направи подсилване на терена и незабавно да стартират изследванията на терена и разкриването ѝ. Главният проектант има задачата да направи план за експонирането ѝ на мястото, на което е открита. Ще ограничим работата на строителите в тази зона. Ще се съчетае пешеходното пространство с разкритото археологическо завещание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР