Приключилата току-що обиколка на външния министър на САЩ Майкъл Помпео

...
Приключилата току-що обиколка на външния министър на САЩ Майкъл Помпео
Коментари Харесай

Злонамерено турне на дълбоката държава

Приключилата преди малко обиколка на външния министър на Съединени американски щати Майкъл Помпео в Украйна, Беларус, Казахстан и Узбекистан не може да се преглежда по различен метод, с изключение на като обиколка на злонамереното въздействието на Съединени американски щати в евроазиатското пространство, като препъване на естествените съветски ползи и интеграционните процеси в тази част на света и на също толкоз естественото китайско наличие в нея. Президентът Доналд Тръмп не възприема Украйна или Казахстан като съдбовни страни за американските ползи, по тази причина геополитическото турне на Помпео е турне не толкоз на първия посланик на Америка, колкото на нейната " дълбока страна ".

Всъщност тази " страна " даже и не крие мерака си за зловредност. В известието на Държавния департамент за визитата на Помпео в Киев се споделяше, че Съединени американски щати считат запазването на преноса на съветски газ през Украйна като значим фактор за опълчването против Русия. Помпео и домакините му са разискали и други ограничения за това опълчване. Гостът да вземем за пример съобщи, че американски компании са подготвени да влагат в Украйна, а домакините са предложили това да стане в добива на газ и петрол, в създаването на черноморския шелф, плюс в построяването на нови пътища и мостове в Украйна.

Откакто преди 5-6 години се преориентира към Запада, Украйна обедня стремглаво и стана провалена страна. Тя всъщност банкрутира и живее от заеми. И неизбежно ще задлъжнява и мизерства още повече, в случай че ще би трябвало да заплаща на американските компании за добития от тях петрол и газ. В едно свое изявление прозападният украински олигарх Игор Коломойски се оплака, че Съединени американски щати желаят от Украйна да водят война против Русия, освен това без да си заплащат. Ако перифразираме мисълта му, излиза, че Помпео желае от Украйна да се опълчва на Русия под опасността да остава с празни джобове.

Помпео и президентът Владимир Зеленски са разискали антируските наказания и спора в Донбас. От думите на госта излиза, че " дълбоката страна " замисля още наказания, въпреки той да не се конкретизира. В същото време Помпео похвали Зеленски за дейностите му по Донбас. Само че Зеленски не има намерение да извършва до дъно Минските съглашения и избира децентрализация, вместо наставления в тях необикновен статут (широка автономия) на ДНР и ЛНР. Това няма по какъв начин да позволи спора. Само че Съединени американски щати ще изкарат Русия като грешница и ще й стоварят още наказания. Известно е, че " дълбоката страна " е майсторка на извъртванията и " изобретателна " в изнамирането на аргументи за наказания.

От визитата на Помпео излиза наяве, че Вашингтон трансформира Украйна в жертвено агне на хибридната му война освен против Русия, само че и против Китай. " Налице е предизвикването, че тук ще пристигна Китай и ще прави това, което не е потребно за украинците. Ние говорихме за тези неща, които в действителност са значими за американците и народа на Украйна ", сподели Помпео в изявление за телевизия Ей Би Си. Интересно, от кое място накъде той ще приказва от името на украинците? Ами в случай че Китай им предложи по-изгодни условия? Това ли ще е нездравословно за тях? Да, за Съединени американски щати това няма да е потребно, само че в случай че Съединени американски щати в действителност желаят Украйна да бъде суверенна и самостоятелна, да я оставят сама да взема решение кое е потребно за нея.

Посещението на Помпео в Беларус може да мине в графата " поръчка на геополитически мераци ". Гостът и домакините като че ли се надпреварваха да се харесат един на различен. Минск да вземем за пример съобщи, че ще работи за включването на Съединени американски щати в регулирането на спора в Донбас. Помпео пък предложи Съединени американски щати да продават на Беларус нужните й енергоресурси, въпреки и на конкурентни цени. Взаимното обаче харесване наподобява на сметки без кръчмаря. Включването на Вашингтон няма да докара да мир в Донбас, тъй като задачата му е не мира там, а продължение на борбата с Русия, на глобите и възможното й икономическо изтощение. В Минск са наясно, че Москва няма по какъв начин да одобри включването на Съединени американски щати. Защо обаче го предлага? По същата причина, поради която външният министър Владимир Макей съобщи, че Беларус е заинтригуван от по-активно наличие на американския бизнес, т.е. на американски петрол. И тази причина е пазарлъкът сред Минск и Москва за цената на съветския петрол. Може да се назова и геополитически рекет от страна на Минск. Съгласно известията и мненията в съветските медии Москва предлага в действителност по-висока цена за нефта си, само че тя отново е по-ниска с $10-$12 $ за барел в съпоставяне със международната цена. Това значи, че американският петрол, който предлага Помпео, ще е приблизително с $20 $ по-скъп от съветския. Но даже и тези $10-12$ са доста за руската стопанска система на президента Александър Лукашенко и той желае Русия да смъкне още цената. И тъй като Москва не отстъпва, Лукашенко се пробва да я рекетира с американския петрол. Впрочем той към този момент купува петрол от други страни, само че за $12-18$ за барел. Президентът обаче знае, че страната му няма да издържи на тази цена в дълготрайна вероятност. Освен това беларуските рафинерии са пригодени да работят с съветски петрол (тип " Урал " ). А с цел да проработят с петрол от Съединени американски щати, ще би трябвало да се преоборудват, което в допълнение оскъпява замисъла. Рафинериите могат да смесват нефта на Съединени американски щати и Русия, както се прави в Полша, само че това отново ще излезе по-солено на беларуския бюджет, тъй като ще заплаща за по-скъпия американски петрол. А като се откаже от този нефт, Минск ще спре да приказва и за включването на Съединени американски щати в донбаското контролиране. Като цяло стопанската система на Беларус не може да издържи на международната цена на нефта и скоро Вашингтон и Минск ще схванат, че при визитата на Помпео взаимно са се надлъгвали, въпреки и прелестно за ухото.

Визитата на Помпео в Казахстан мина под знака да насъска тази централноазитска страна против двата й най-големи съседа, с които тя има ползотворни и другарски връзки - Русия и Китай. Бизнесът с фирмите от Съединени американски щати е преференциален за всяка една страна, съобщи той на домакините си и в това няма нищо неприятно. Но задкулисен и злонамерено е да им " набива канчето " за притеснителните съветски и китайски вложения и въздействието, което те оказват. Помпео съобщи на срещата с външния министър Мухтар Тлеуберди, че привличането на вложения идва с цената на суверенитета и може да навреди на дълготрайното развиване, вместо да помогне. Интересно, дали въздействието на Съединени американски щати в България и американските вложения у нас не ощетиха суверенитета й и дълготрайното й развиване?

В неделя Помпео дойде в узбекската столица Ташкент, където ще взе участие в среща на външните министри на страните от формата С5+1 - Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Този формат бе основан през 2015 година за да се разискват районните проблеми и да се канализира политика по тях. Както разясни съветският политолог Никита Мендкович, Съединени американски щати са на път да изгубят Афганистан като челен пост за въздействие в Централна Азия. Затова засилват въпросния формат с вярата, в случай че не всичките пет страни, то най-малко една от тях да размени Афганистан. Дали и до каква степен ще им се получи е различен въпрос.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР