Приемам заплахата към мен философски. Това заяви изп. директор на

...
Приемам заплахата към мен философски. Това заяви изп. директор на
Коментари Харесай

Шефът на БАБХ: Приемам заплахата към мен философски

Приемам опасността към мен метафизичен. Това съобщи изп. шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов в студиото на " На фокус ".

„ Свикнах да се движа с защита. Близките ми се тормозят за мен. Малко съм обезпокоен. Приемам опасността метафизичен. Това е част от тази рискова игра, която някои хора водят в България към този момент от десетки години”, съобщи изп. шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов.

Цената за едно проучване е 420 лева с Данък добавена стойност. Те правят и наложителното при всяка инспекция разтоварване на палети с храни от камионите против 488 лева на камион. Преминаващите през пункта ТИР-ове за денонощие са стотици.

" Като си визиите, че приказваме за 200–250 камиона, сумите стават към този момент много ", разяснява изпълнителен шеф на Българска организация по сигурност на храните проф. Христо Даскалов.

Пред bTV през май шефът на Агенцията по сигурност на храните Христо Даскалов разгласи, че е отказал рушвет, който му бил препоръчан за да не трансформира ситуацията с контрола на границата. Даскалов посочи, че бизнесът на двете следващи компании с граничната лаборатория се дължи само на контракт за наем на шест пространства на пункта. Отдава ги Агенцията по храните. Първата компания наемател е „ Интерпред Еврологистик “, която през 2012 г е сключила контракта под името „ Стоп Груп “. Със собствеността на компанията, съгласно комерсиалния указател, е обвързван Размиг Чакърян. Медийни изявления през годините го сочат като непосредствен до престъпно проявените Красимир Каменов Къро и Христофорос Аманатидис Таки. През предишните 10 години предприемачите са плащали наем на границата от 4800 лева месечно, сподели актуалният шеф.

" Поисках инспекция и се оказа, че за 10 години в никакъв случай не е плащано нито ток, нито отопление, нито вода, нищо ", споделя проф. Даскалов.

От тази година след нов търг за още 10 години наемът към този момент е 10 000 на месец без Данък добавена стойност, а компанията наемател към този момент е друга „ Евролаб 2011 “. Договорът е подписан на 31 декември от някогашния заместител шеф на организацията. Той е освободен с претекста, че го е направил в възбрана на министерска заповед, а компанията стачкува против прекратяването на наема.

" Аз ангажирам единствено пространства, аз имам контракти с турските компании, които съставлявам и се изследват тук, тъй като тук тестът му излиза за един час ", съобщи шефът на компанията наемател на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ Васил Димитров.

Управителят на „ Евролаб 2011 “ Васил Димитров твърди, че е работил в предходната " Интерпред Еврологистик ", а по-късно се е отделил. След въпрос на парламентарна комисия обаче Димитров сподели, че не познава обвързвания с компанията Размиг Чакърян, както и Христофорос Аманатидис.

В края на май Агенцията по сигурност на храните дефинира друга лаборатория, която да изследва пестицидите в храните на влизане през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Анндреево " - Националната референтна лаборатория в София. Това провокира опашки от чакащи тирове, митинги на компанията и поредност политически конфликти сред поддръжници и съперници на частния бизнес на границата. Агенцията по храните разгласи, че приключва и контракта за наем на компанията с лабораторията, а преди седмица изпрати заповед за освобождение на пространствата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР