Приеха на първо четене актуализацията на пенсиите в Народното събрание.

...
Приеха на първо четене актуализацията на пенсиите в Народното събрание.
Коментари Харесай

Приеха на първо четене актуализацията на пенсиите

Приеха на първо четене актуализацията на пенсиите в Народното събрание. Става дума за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година " За " измененията гласоподаваха 141 депутати, 1 беше " срещу ", 83 от ГЕРБ и Движение за права и свободи се въздържаха, написа " Актуално ".

В изявление пред депутати преди гласуването на законопроекта общественият министър Георги Гьоков съобщи, че пенсионната система е мощно повредена. По думите му това е по този начин поради неверни политически решения, политически, а не експертни такива. Министърът изрази вяра, че сред първо и второ четене на законопроекта за актуализация на ДОО депутатите ще предложат основни промени, а не популистки.

С измененията се оферират промени в параметрите на пенсионната политика, които ще бъдат осъществени на два стадия - от 1 юли 2022 година и от 1 октомври 2022 година

Предложенията за промени в действие от 1 юли са: Всички пенсии за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, се осъвременяват с 10 на сто; за пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2021 година, изплащаните към 30 юни спомагателни суми (т.нар. коронавирус добавки) и самостоятелните суми, представляващи разликата сред прихода от пенсия през декември 2021 година и прихода от пенсия през януари 2022 година, се включват в размера на получаваната пенсия за трудова активност, след използване на осъвременяването с 10 на 100.

За пенсиите за трудова активност, отпуснати от 1 януари до 30 юни 2022 година, изплащаните към 30 юни спомагателни суми (т.нар. коронавирус добавки) се включват в размера на пенсията. За пенсиите за трудова активност, които ще бъдат отпуснати след 1 юли 2022 година, също се планува включване на 60 лева в размера на пенсията.

Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст се усилва от 370 лева на 467 лева (увеличение от 26,2 на сто).

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се усилва от 1500 лева на 2000 лева (увеличение от 33,3 на сто).

Във връзка с предвижданото нарастване на обществената пенсия за напреднала възраст от 170 лева на 247 лева (увеличение с 45,3 на сто) и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова активност, и добавките, които се дефинират в % от нея, във финансовите параметри на законопроекта е планувано съответното нарастване.

Предложенията за промени в действие от 1 октомври 2022 година включват оптималният размер на получаваните една или повече пенсии да се усили от 2000 лева на 3400 лева (увеличение от 70 на сто).

В резултат на препоръчаните промени в нормативната уредба консолидираният бюджет на държавното публично обезпечаване остава уравновесен (с нулево бюджетно салдо). Заложено е нарастване на приходите и получените прехвърляния по консолидирания бюджет на държавното публично обезпечаване с 1 386 500 000 лв..

В сферата на услугите доста компании не заплащат осигуровки или на доста места не заплащат осигуровки върху цялостното заплащане, сподели представител на Икономическия и обществен съвет.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР