Доброволци от град Бяла и съседни населени места почистват един

...
Доброволци от град Бяла и съседни населени места почистват един
Коментари Харесай

Доброволци почистват плаж Карадере

Доброволци от град Бяла и прилежащи обитаеми места почистват един от най-живописните плажове у нас - Карадере. През почивните дни хората изнасяха боклуци, с цел да може преди сезона плажът да бъде измит, предава Българска национална телевизия.

Българското Черноморие сигурно може да бъде красиво и чисто, в случай че има повече доброволци, които чистят плажовете. За да бъде обаче в действителност чисто и прелестно, е належащо хората да не цапат.

Люба Батембергска е от в София. Когато схваща, че един от най-красивите плажове в България – Карадере, ще бъде чистен от доброволци, се отзовава:

“Пластмасови бутилки, пластмаса отпадъчна, това е. Това е обичайното разчистване, което провежда гражданската самодейност, с цел да покажем, че някой се грижи за това място и не би трябвало да остава неусетно. ”

Огнян Стоянов живее в Бяла. Той счита, че чистотата на плажовете е общо дело - както на общините, по този начин и на плажуващите:

“Чистя, като дойда на плажа да ми е прелестно, освен на мен, само че и на другите хора. За да има естествен живот. Цапат най-много хора, които идват за един-два дни, зарязват си боклуците. После дали ще се върнат никой не знае. Тези, които стоят непрекъснато би трябвало да стоят в техните отпадъци. ”

Според Огнян Стоянов, най-опасни са дребните боклуци като капачките. Те могат да бъдат погълнати от птици и да ги убият.

Люба Батембергска: “Има задоволително законови механизми, за това има санкции в Закона за ръководство на отпадъците. Плащаме налози. Има способи това да се поддържа и без намесата на доброволци като нас. Да има сложени химически тоалетни, компостни, с цел да бъде по-удобно и по-чисто. ”

Доброволците събират отпадъците на избрани места и по-късно техен сътрудник с високопроходима техника ги извозва към града.

Дияна Вълканова: “Отпадъците са доста по-малко и хората си събират боклуците. - Какво най-често намирате? - Туби, шишета, найлони... Беше ми смешно, тъй като през днешния ден открих три сутиена и изхвърлих. ”

Огнян Стоянов: “Отпадъците понижават, тъй като съзнанието на хората се покачва по някакъв метод. Неудобно им е да си хвърлят боклуците, други хора им вършат забележки. ”

Доброволците споделят, че не могат да се оправят с отпадъците, които морето изхвърля. Хората чистят всяка пролет и есен. Няма да се откажат от борбата си за по-чиста природа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР