Приближеният до Васил Божков адвокат Явор Хайтов е играл главната

...
Приближеният до Васил Божков адвокат Явор Хайтов е играл главната
Коментари Харесай

Адвокат на Божков стои зад протестите на Манолова

Приближеният до Васил Божков юрист Явор Хайтов е играл основната роля в проведения от Мая Манолова митинг на 23 май против премиера Бойко Борисов и неговото държавно управление, предава БЛИЦ.

Според организацията, позоваваща се на два самостоятелни един от различен източници, след бягството си в Дубай, Божков се е доверил съвсем напълно на доближения си Хайтов в опитите си да се върне в България, което минава през предварителни избори и нов кабинет. Вече стана обществена загадка, че точно Божков е финансирал кандидатурата на някогашния омбудсман Мая Манолова за столичен кмет на локалните избори през есента на предходната година. Че той е бил спонсор на плана й разгласи публично и ръководителят на НФСБ Валери Симеонов.

За „ илюзия на съперника “ - в тази ситуация в ролята на съперника на хазартния необут е цялото общество, преди няколко дни олигархът-беглец пусна поредна доза есемес чатове, с цел да се разграничи обществено от нея и да изкара, че й е отказал да я подкрепя за изборите в София. Истината, обаче е доста по-различна. Тайната цел на обвинявания в 18 закононарушения е да направи всичко допустимо, с цел да трансформира Манолова в собствен главен политически коз на реабилитацията си, настояват източниците на Блиц. Това би било допустимо, в случай че Манолова успее да се добере до властови позиции на идните идната година парламентарни избори.

Именно Хайтов сега бил топлата връзка по оста Манолова – Божков, като се твърди, че е оказал помощ освен логистично за митинга на Манолова със столчетата пред постройката на Министерския съвет. Адвокатът, който е някогашен зам.-вътрешен министър, а също и някогашен народен представител, е получил още по-сериозни функционалности в структурата на Божков, защото неговия консилиери Георги Попов изчезна от страната дружно с него.

Хайтов освен повече от 20 години адвокатства на Божков, само че е и негов персонален консултант по юридическите въпроси. Негов главен асистент в делата на Божков е и различен юрист Славчо Марков, който се познава с Божков още от времето в което ръководеше разнообразни отдели в някогашната работа ЦСБОП (днешна ГДБОП). Дейността на Марков бе разобличена от дългогодишния съучастник на Божков в хазартния бизнес - Цветомир Найденов.

Третата сюжетна линия в сюжета на Божков за разлюляване на държавното ръководство е певицата ЛиЛана, която бе закопчана от Спецпрокуратурата по обвиняване в корист с европроекти. Спестените от налози 700 милиона лв. сигурно са мощно средство за пробутване на подмолни ползи освен във забележимата част на политическия хоризонт, само че и в коридорите на властта. Затова е добре прокуратурата да направи задълбочена инспекция на имотното положение на плетеницата от лица, с които се е обкръжил Божков през годините на престъпния Преход, в които от чейнчаджия се трансформира в милиардер.

Кой е Явор Хайтов?

Юрист по обучение, той започва кариерата си като следовател. В кабинета „ Костов “ става най-младият зам.-министър на вътрешните работи. Едва 30-годишен, Хайтов заема поста през 1999 при рокадите в държавното управление, при които началник на Министерство на вътрешните работи става Емануил Йорданов. Хайтов остава зам.-вътрешен министър до края на мандата на кабинета „ Костов “ през 2001 година

На парламентарните избори през 2014 година влиза в Народното събрание като народен представител от коалиция ББЦ. Формално е в листата от квотата на Земеделския национален съюз. Петима от останалите депутати от групата са от партията на Христо Ковачки – ЛИДЕР. При сформирането на Народното събрание, групата се преименува на БДЦ, като същото име приема и ЛИДЕР. Самият Хайтов става зам.-председател на Народното събрание.

На идващите избори – през 2017 година, Явор Хайтов става лидер на листата във Враца на съюза Реформаторски блок – Глас национален. Коалицията не съумява да премине бариерата за влизане в Народно събрание, което обаче не отхвърля Хайтов от подскоците му из политическата сцена, с цел да се намърда още веднъж до властови позиции. Така на локалния избор предходната година той, като част от Земеделски национален съюз, става главен мотор на поддръжката на ЗНС за кандидатурата на Мая Манолова. В съюз с ДБГ, НСДВ и Движение „ Път на младите “, групировката на Хайтов поддържа кандидатурата на Манолова за кмет на София и прави обща листа с претенденти за общински съветници в София. Бившият омбудсман се проваля с гръм и тропот по пътя си към " Московска " 33, а представянето на партиите, които я поддържат е още по-лошо и по този начин и не съумяват да се вредят с общински съветници в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР