При положение, че заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще

...
При положение, че заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще
Коментари Харесай

Връщат 5-12 клас в училище от 12 януари

При състояние, че заболеваемостта от COVID-19 у нас намалее, ще се премине към вид с периодично повтаряне на присъствено и онлайн образование, заяви в изявление за бТВ просветният министър Красимир Вълчев. Той добави, че при спад се възнамерява изпитите и практиките за огромните възпитаници да бъдат в клас.

„ Ще разгадаем някои действия при 5-12 клас, които не могат да се отсрочат и не могат да се проведат в електронна среда, като някои изпити и практики “, сподели Вълчев и посочи, че за момента е несъмнено, че по-големите възпитаници ще останат у дома до 12 януари, а след разбор на данните за новия вариант на ковид, ще се вземе решение по какъв начин да се работи след тази дата. 

При връщането им в клас, децата от 5 до 12 клас наложително ще би трябвало да са с маски, за по-малките към момента текат диспути и за тях решението ще се взима персонално от шефовете на учебни заведения.

По думите му Националното външно оценяване за 10 клас е опция да се оцени електронното образование. „ Миналата година то не отпадна поради образованието е електронна среда, а тъй като искахме да минимизираме нуждата от връщането в учебно заведение. Надяваме се, че напролет обстановката ще бъде по-добра поради имунизациите “, сподели още той и добави, че не се възнамерява тази година изпитът да отпадне.

Заради липса на устройства 3% или 18 000 от българските възпитаници не са обхванати от електронното образование. Вълчев изясни, че от МОН са обезпечили 32 000 устройства през актуалната образователна година и не престават да доставят техника. „ Изградихме облачна инфраструктура, която ще ни прави работа и след епидемията – всеки един възпитаник ще има профил, в който ще бъде цялото му учене “, разяснява министърът. 

Относно удължаването на образователната година през лятото, Вълчев посочи, че високите температури през юли и август изключват сходна опция. Той добави, че се разисква вид идната образователна година да стартира от 1 септември.

Статистиката демонстрира, че 66 преподаватели са изгубили борбата с COVID-19. По думите на просветния министър всеки осемдесети гражданин на страната е преподавател, а броят на умрелите преподаватели е симетричен на общи брой жертви на болестта.

Относно имунизирането на педагозите, Вълчев съобщи, че се вършат предварителни изследвания за настройките на учителите, само че към момента не е почнало правенето на описи. „ Имаме 20%, които изрично са декларирали, че ще се имунизират, под 15% са декларирали изрично, че няма да го създадат и една огромна група споделя, че ще изчака “, сподели министърът и добави, че той персонално ще се ваксинира против COVID-19. 

Според него не е било неточност образователната година да стартира присъствено, тъй като в края на лятото епидемиологичната конюнктура в страната го е разрешавала. „ Не можем да твърдим, че учебните заведения са главният фактор за разпространяване на болестта, имаме задоволително проучвания, оповестени в реномирани издания, които демонстрират, че учебните заведения способстват, само че като цяло, децата не са тази среда, която способства повече от друга за разпространяването “, добави Вълчев.

Просветният министър съобщи, че дребните възпитаници и децата в градините способстват по-малко за разпространяването на COVID-19, по тази причина държавното управление е взело решение те да се върнат в клас от 4 януари 2021 година

„ Трябва да признаем, че електронното образование не е пълноценна опция, само че е по-добрата на никакво образование. Увеличава разликите. При огромните доста зависи от ангажираността на ученика, а при дребните зависи от ангажираността на родителите. Прякото педагогическо взаимоотношение е най-хубавото “, разяснява министърът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР