При новия вариант на ПУП за Борисовата градина новото строителство

...
При новия вариант на ПУП за Борисовата градина новото строителство
Коментари Харесай

Арх. Борислав Игнатов: Проектът за ПУП на Борисовата градина е ултра консервативен

При новия вид на Подробен устройствен план за Борисовата градина новото строителство се не разрешава напълно. Ще бъдат възобновени детският канал с лодките, " Кривите огледала “ и светофарната площадка. С модифицирания Проект на Подробен устройствен план отпадат предложенията за създаване на нови здания, каквито бяха Музеят за зелената памет на София, Климатичното учебно заведение, ресторант " Тенекиите “ и е понижено застрояването в терена на гара " Пионер “, където ще се оформи зона са спортове и детски комплекс с площадки за игра за разнообразни възрастови групи.

В региона на гара " Пионер “ се планува да бъдат построени скейтпарк, зона за рисково колоездене, два тенис корта, стадиони за футбол и за баскетбол, както и две за волейбол. Под тях ще бъде построен под земята паркинг за 210 автомобила. Предвидена е и обслужваща постройка към спортните уреди.

" Проектът е ултра закостенял, което за запазване на зеленината е доста добра вест ". Това съобщи в интерв` за предаването " Хоризонт преди обед " арх. Борислав Игнатов, представител на опозицията в Столичния общински съвет (СОС):

" Екипът на проф. Атанас Ковачев, който завоюва състезанието преди време и то преди много време за този Подробен устройствен план, първичната му идея беше консервативна, запазваща зеленината на оптимален размер. От дребното строителство, което беше позволено в първичния вид за спортни и културни уреди, са отпаднали над 50% от тях и са останали в действителност най-необходимите неща за обезпечаване на обикновени функционалности в парка, свързани със спорта и с детските площадки. Основният акцент е в запазването на зеленината. Всеки може да види плана. Той е качен на уеб страницата на Направление " Архитектура и градоустройство “ на Столична община ".

Арх. Борислав Игнатов добави още:

" За мен главната загуба е, че първичната идея е доста изменена със странични намеси. Няколко са нещата, за които екипът не е могъл да се пребори. Такъв е да вземем за пример Конният център, който е до метростанция " Стадион Васил Левски “. Той остава там, където е в този момент, а първичната концепция оферираше той да бъде преместен в по-отдалечената част на парка и там да се развие в действителност с място за езда. Смятам, че това щеше да бъде доста по-добро решение ".

Цялото изявление с арх. Борислав Игнатов можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР