При наличието на ингвинална херния йога и пилатес са най-подходящите

...
При наличието на ингвинална херния йога и пилатес са най-подходящите
Коментари Харесай

Подходящи асани при ингвинална херния


При съществуването на ингвинална херния йога и пилатес са най-подходящите занимания за тонус и поддържане на добра форма. Тези практики са щадящи за тялото и тежестта се разпределя отмерено върху цялата мускулатура.

След като хирургът сложи диагнозата, най-важното е да не спирате придвижването. Обездвижването при ингвинална херния е рисково тъй като коремната стена отслабва.

При появила се херния е от значително значение да пречиствате постоянно дебелото черво.

Яжте повече фибри и пийте постоянно течности. Поза “Паванмуктасана” облекчава напрежението в региона на корема и кръста и е една от най-приятните пози за осъществяване.

Легнете по тил, вдишайте надълбоко и свийте краката до гърдите. Обвийте ръцете към тях и сключете пръстите. Докато издишвате, повдигнете глава и притиснете брадичка към гърдите. Задръжте в позата за няколко секунди и в издишването постепенно върнете главата назад и изпънете крайници на земята. Можете да изпълнявате позата и с всеки крайник по настрана като единият е сгънат до гърдите, а другият обтегнат на пода. Асаната оказва помощ за постоянен корем, понижаване на коремното налягане.

Друга поза, която е целесъобразна при ингвинална херния е “Утанападасана” - покачване на краката на 60 градуса. Позата укрепва коремната стена като щади кръста. Легнете на пода по тил и повдигнете краката нагоре. Задръжте краката стегнати като пръстите сочат надолу, а петите нагоре. Не повдигайте раменете от земята и ангажирайте коремните мускули. Ако позата ви е сложна, може да свалите единият крайник на пода и след това да ги промените като повдигнете другият. Не повдигайте таза нагоре. Задръжте в позата за няколко вдишвания и издишвания. Ако ви е непостижимо да изпълнявате тази асана, може да поставите колан на стъпалата и да придърпване краката към вас като ги задържате изпънати.

Свързани публикации.. Полезни и нездравословни пози при болки в коленете. Йога със Стела Колева 0 Защо е толкоз мъчно да се отпуснем? Йога със Стела Колева 0 5 ефикасни йога пози против тревога и стрес. Йога със Стела Колева 0

Друг вид на позата е да оставите краката на 90 градуса без да ползвате колан. По този метод няма да се усеща мощно натоварване в корема. Когато упражнението ви стане елементарно, т.е. не усещате никакво напрежение в коремните мускули, може да наклоните краката на 60 градуса за няколко секунди и след това пък да ги върнете в първичната поза или в Паванмуктасана.

Следващото дейно упражнение е за филтриране на дебелото черво. Нарича се “агни сара” и в превод значи - филтриране с огън. Това е част от дихателните техники и може да се извършва в изправено или седнало състояние. Вдишайте надълбоко през ноздрите, след което издишайте изцяло. В момента, в който сте издишали целия въздух, глътнете корема във вътрешността и започнете да движите коремните мускули. Издръжте колкото можете без въздух и по-късно отпуснете корема напред и си поемете въздух.

Правете упражненията всеки ден. Ако нямате опция и комфорт да ги изпълнявате в къщи и решите да посетите зала за йога, наложително информирайте преди заниманието инструктора за вашето здравословно положение. Хранете се леко, без да преяждате. Движете се постоянно.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР