Източник: Стела Колева Астмата остава водещо хронично заболяване у децата.

...
Източник: Стела Колева Астмата остава водещо хронично заболяване у децата.
Коментари Харесай

Как йога помага при астма? Йога със Стела Колева

Източник: Стела Колева

Астмата остава водещо хронично заболяване у децата. Причините й са многочислени, а цялостно лекуване към момента няма. Трудното дишане най-често се получава от притеснение на бронхите, които се блокират от слузта-мукус. Установено е, че нервното напрежение е един от главните фактори, които предизвикват астма. Тук идва ролята на йога.

Поза кобра Бхуджангасана оказва помощ за изправяне на гръбначния дирек като това улеснява дишането. Застанете в легнала позиция по стомах и поставете дланите на равнището на раменете. Лактите сочат нагоре, а брадичката е опряна на земята. Съберете краката и стегнете седалището. Започнете да повдигате главата, гърдите и корема нагоре във поемане. Задръжте в позата като внимавате да не повдигате раменете, те би трябвало да останат успоредни и надалеч от ушите.

Задръжте в позата колкото е допустимо и отпуснете тялото надолу в издишване. Повторете няколко пъти. Ако нямате задоволително мощ в горната част на ръцете, може да извършите позата като поставите дланите малко по-напред още при започване на осъществяването на асаната.

Поза кобра има лечебно деяние върху астма и укрепването на гръбначния дирек. Асаната отстранява умората и поддържа еластичността на коремните мускули. Освен физическа натоварване е значимо да се включат и респираторни извършения.

Свързани публикации.. 5 ефикасни йога пози против тревога и стрес. Йога със Стела Колева 0 Четири ефикасни пози за покачване и стягане на седалището. Йога със Стела Колева 0 Полезни и нездравословни пози при болки в коленете. Йога със Стела Колева 0

Пълното йогийско дишане разрешава да се възвърне функционалността на белите дробове като кислородът доближава по-пълноценно до тях. То отпуска мускулите на дихателните пътища и уголемява гръдния панер. Седнете в комфортна позиция, може и на стол. Важното е гърбът да е изправен и де ви е комфортно. Вдишайте от корема като го издуете напред, продължете да вдишвате нагоре към гърдите и най-после поемете оптимално въздух, до момента в който ключиците се издигнат. Движението на въздуха е от долу на горе като се диша в следната поредност: коремно, гръдно и ключично. Задръжте дъха за секунда и издишайте постепенно. Ако ви е мъчно да прецените дали дишате вярно, поставете дясната ръка на корема и лявата ръка на гърдите. Първо би трябвало да се повдигне дясната ръка, след това лявата. Правете дихателната техника на празен корем.

Не подценявайте релаксацията . Според йога, нашата сила или по този начин наречената прана е тясно обвързвана с психологичното ни положение и тя се движи свободно единствено, когато мозъкът е спокоен. Това е повода заниманието по йога да приключва с водена релаксация или медитация. Отпускащите мозъкът способи понижават психологичното напрежение и улесняват въздушния приток до дробовете. Освен това медитацията отпуска мислите и страха от възможни последващи астматични пристъпи. Това оказва помощ на човек да се освободи от тревогата, която го потиква да поема регулиарно и превантивно лекарства. Когато мозъкът е спокоен, човек по-лесно може да преодолее задушаване и да се оправи с астматичния припадък като приложи умерено поемане и издишване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР