България и Министерството на енергетиката в частност са готови да

...
България и Министерството на енергетиката в частност са готови да
Коментари Харесай

Владимир Малинов: България ще помага на Украйна за възстановяване на електроенергийната ѝ система


България и Министерството на енергетиката в частност са подготвени да оказват помощ на Украйна при възобновяване на електроенергийната ѝ система, потърпевша от военните дейности в страната.

Това сподели служебният министър на енергетиката Владимир Малинов във видеоконферентен диалог със своя украински сътрудник Герман Галушченко.

По думите на Малинов бързите, навременни и целенасочени старания в този развой са от особена значимост с оглед сполучливата подготовка на украинската страна за идващия зимен сезон. Чрез посолството на Украйна в България нашата страна към този момент е получила лист с нужното съоръжение и се чака в най-кратки периоди той да бъде приоритизиран, стана ясно по време на диалога. Това е от особена значимост за реализиране на най-хубава успеваемост в помощта за украинската страна.

Министър Малинов осведоми своя сътрудник Галушченко за собствен иден диалог с европейския комисар по енергетика Кадри Симсон. С какви подобаващи финансови принадлежности Европейският съюз може да помогне на Украйна във възстановителния развой ще бъде съществена тематика на полемиката сред двамата.

Ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ „ Белене “ на Украйна бе друга тематика на диалога сред министрите Малинов и Галушченко.

Българският енергиен министър осведоми за водени от него предварителни диалози с представители на Народното събрание, вследствие на които е реализиран добър небосвод за завършване на договорката през идните месеци. Отлично разбираме значимостта на този развой и ще поставим всички старания да го ускорим оптимално, съобщи Малинов.

Двамата министри дискутираха и вероятностите след прекъсването на преноса на съветски природен газ през Украйна от началото на идната година.

Малинов осведоми своя сътрудник за опцията „ Булгаргаз “ да реализира доставки на полутечен природен газ през терминалите в Гърция и Турция и предложи на своя сътрудник основаването на взаимна работна група, която да координира този развой. По думите на министър Малинов в Европейски Съюз е налице действителна взаимност за това, че е належащо да се запазят в положително положение както активите за превоз на природен газ, по този начин и тези за предпазване. Това е основно за сигурността на енергийната система, посочи министър Малинов, представен от пресцентъра на министерството. /БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР