Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт.

...
Нормативно имаме една прокуратура, която е част от съдебната власт.
Коментари Харесай

Иван Брегов: Всеки, който бъде избран по модела, по който беше из...

" Нормативно имаме една прокуратура, която е част от правосъдната власт. Тя не дължи доклад пред обществото за работата си, получава положителни бюджетни средства и се пази зад личните си следствени секрети. Фактическото състояние обаче е напълно друго ", разясни специалистът.

 

Големият въпрос е не да не се наруши независимостта на прокуратурата, а да не се наруши положението й на политическа взаимозависимост, " която е в трайното привързване към няколко политически партии ", означи още той.

Брегов разяснява неналичието на изясненост и вести към избухналия на 1 май 2023 година гърмеж до колата на тогавашния основен прокурор Иван Гешев.

 

" Вероятно новините към случилото се са надълбоко и комфортно прикрити в обичаната следствена загадка на българската прокуратура. Може да разсъждаваме в няколко направления какво се е случило  преди една година и дали някой се е опитал да предизвести Иван Гешев какво ще му се случи, в случай че реши да се " разшава " по преписките и информацията, която евентуално е събрал като основен прокурор ". 

 

Специалистът проучва думите на Гешев, че в случай че е бил останал още две седмици на поста, Бойко Борисов е щял да влезе в пандиза.

" Може би Гешев е усетил, че няма покровителството и на Борисов, и на всички останали герои с неговата мощ и мощност в българската политика. Има личностен претекст, не виждам институционално изпитание на прокуратурата да проверява Борисов за каквото и да било ". 

 

Брегов уточни, че Борислав Сарафов дълго беше заместител на Иван Гешев " и те имат дребни общи секрети ". 

 

" Смеем да твърдим, че зад тях стоят и стопански ползи. Враждата сред двата лагера в прокуратурата – Мартин Божанов – Нотариуса против Пепи Еврото, има своите представители и те са господин Сарафов и господин Гешев ".

Той обаче бе безапелационен, че има и нещо позитивно в цялата работа.

 

" Всеки, който бъде определен по модела, по който беше определен господин Гешев, ще има неговата орис ", сподели още специалистът.

 

Брегов предвижда,че към този момент единствено послушните ще желаят да заемат висшите длъжности в прокуратурата. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР