Президентът, Володимир Зеленски, смята, че Китайската народна република има достатъчно

...
Президентът, Володимир Зеленски, смята, че Китайската народна република има достатъчно
Коментари Харесай

Зеленски: Китай може да спре Русия

Президентът, Володимир Зеленски, счита, че Китайската национална република има задоволително въздействие върху Русия, с цел да помогне за прекъсването на войната в Украйна.
Това сподели той в изявление за The South China Morning Post, оповестява Укринформ.

„ Китай е доста могъща страна. Това е мощна стопанска система. Така че тя може да повлияе политически, стопански на Русия. И Китай е [също] непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “, сподели Зеленски.

Украинският президент означи, че от началото на огромната експанзия на Русия, не е имал никакъв диалог с водача на Китайската национална република, Си Дзинпин, макар че е имало такава самодейност от украинска страна.

„ Бих желал да приказвам непосредствено. Имах един диалог с (президента) Си Дзинпин преди година “, сподели той. „ От началото на широкомащабната експанзия на 24 февруари ние поискахме публично диалог, само че не сме провеждали подобен, макар че имам вяра, че това би било потребно “, сподели Зеленски.

В същото време той акцентира, че схваща, че Китай желае да поддържа „ уравновесено “ отношение към войната, само че е значимо да се означи, че спорът се основава на непровокираното навлизане на Русия в украинска суверенна територия.

„ Руснаците са нашествениците. Това е война на наша територия и те нахлуха. Китай, като огромна и могъща страна, може да сложи Руската федерация на място. Разбира се, доста бих желал Китай да преразгледа отношението си към Русия “, сподели украинският президент.

Зеленски означи, че има вяра, че Китай има стопански лостове за напън върху Путин да приключи войната.

„ Сигурен съм, че без китайския пазар, Русия би чувствала цялостна икономическа изолираност. Това е нещо, което Китай може да направи – да ограничи търговията (с Русия), до момента в който войната свърши “, сподели той.

Според Зеленски съветското държавно управление изразходва спомагателните средства, получени от високите цени на силата, не за повишение стандарта на живот на своите жители, а за „ характерни оръжия, които употребяват, с цел да водят война против Украйна “.

„ Това е нещо, което би трябвало да бъде спряно “, сподели той.

Украинският водач също напомни неотдавнашното си предизвестие за дълготрайните последствия от войната върху световната хранителна и енергийна сигурност. Зеленски сподели, че китайският експорт може да бъде негативно обиден от това, че страните харчат повече за храна, гориво и защита след спора.

„ Хората ще би трябвало да заплащат за енергийни запаси, а не за артикули, идващи от Китай. Износът от Китай ще намалее. Това е 100 % несъмнено. ", сподели той.

Украинският президент също по този начин приказва за спекулациите, че Руската федерация, която сега е изправена пред тежки западни наказания в разнообразни браншове, се доставя с полупроводници от азиатски страни отвън дипломатическия обсег на Запада, с цел да създава оръжия. Зеленски сподели, че разследващите служби на Киев „ работят толкоз дейно, колкото в Китай “ и че администрацията му е добре осведомена с кои страни Москва се е обърнала за помощ в това отношение.

Зеленски обаче сподели, че не би желал да сочи с пръст тези държавни управления, а по-скоро да се концентрира върху обединяването им против Русия.

„ Бих желал да се съсредоточвам върху обединяването на целия свят против тиранията в Русия, а не да подривам единството, като споделям, че едната страна оказва помощ, а другата не “, сподели украинският президент.

Както оповестява Ukrinform, Зеленски по-рано прикани света да предприеме значима стъпка и да дефинира Руската федерация като държавен спонсор на тероризма.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР