Президентът Румен Радев заяви, че България и Гърция са стратегическа

...
Президентът Румен Радев заяви, че България и Гърция са стратегическа
Коментари Харесай

Радев: България и Гърция се превърнаха постепенно в стратегическа ос на стабилност

Президентът Румен Радев съобщи, че България и Гърция са стратегическа ос на непоклатимост, която дава переспектива за стабилно развиване на целия район. Така президентът разяснява българското присъединяване на 87-ия Солунски интернационален търговски панаир, на който сме почетна страна-гост.

Президентът Румен Радев, който посети българския павилион на Солунския панаир с гръцкия си сътрудник Катерина Сакаеларопулу, съобщи, че връзките сред София и Атина са на ново, доста по-високо равнище.

" България и Гърция се трансфораха последователно в стратегическа ос на непоклатимост, която дава вероятност за стабилно развиване на целия район ", сподели президентът.



Според президента, разнообразни държавни управления са работили за интерконектора сред двете страни, присъединяване на България в терминала за полутечен газ в Александруполис, за енергийната съгласуваност сред двете страни.

" За мен е доста значим фактът, че новото постоянно държавно управление споделя същия стратегически взор за тези значими планове и имам уверението на министър-председателя, че меморандумите, които приготви служебното държавно управление, ще бъдат подписани в най-скоро време ", сподели Радев.

Президентът подсети, че точно от президентската институция е почнал планът за наблюдаване и съгласуваност от космоса, който следва в този момент да бъде осъществен с технологиите на компаниите, присътващи на ревюто.

" Така че да имаме взор върху екология, почви, води, въздух, замърсяване, превоз, селско стопанство, с цел да можем по-добре да управляваме процесите в България, в случай че щете и да си опазваме горите. Виждате какви са следствията ", разяснява президентът.

Добавената действителност е действителност на българския щанд на панаира в Солун.

" Ние желаеме да представим едно ново софтуерно лице на България. Така че фокусът тук, на Солунския панаир, са, първо, високите технологии, нововъведенията и образованието ", сподели Богдан Богданов, министър на стопанската система и промишлеността.

Малки наносателити с размерите на куфар - дело на българска компания, могат да се окажат незаменими в битката с естествените стихии.

" Наносателитът най-просто казано е клас спътник, който е до 22 кг ", изясни Светла Николова, представител на компания за създаване на наносателити, която работи взаимно с Европейската галактическа организация и НАСА. Сега й следва нов план с българската страна.

" България да сътвори констелация от спътници, с цел да създаваме нови приложения, които да са ориентирани както към запазване на околната среда, само че също по този начин, системи за ранна предварителна защита от бедствия и повреди ", уточни министърът на стопанската система и промишлеността.

Сателитите могат да бъдат изстреляни в орбита на Земята и да дават данни на всеки 15 минути, които да оказват помощ от битката с бедствията до опазването на границите.

Технологични иноватори от България ще реализират и първите карго транспорти с дронове - българско произвеждане.

България е и измежду водачите и в производството на свръхмодерни технологии за произвеждане на микрочипове, които се търгуват от Тайван до Съединени американски щати.

" Тези работи са роботи, които се интегрират в линии за произвеждане на микрочипове. Благодарение на тях се създават микрочипове ", сподели Боян Денев, представиртел на компания за инженерен дизайн.

90-метров транспортен съд за гръцката брегова защита предлага и българско корабостроителтно дружество.

" Те желаят да е леко въоръжен с едно оръдие до 30 мм., с две картечници и да има условя да приема примерно 50 бежанци, да има условия да одобри на палубата си един 10-тонен хеликоптер, да има хангар. Освен софтуерното лице чужденците могат да видят и туристическото лице на България ", изясни вицеадмирал Пламен Манушев от корабостроителна компания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР