Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията

...
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията
Коментари Харесай

Президентът Радев сезира КС за прекратяването на концесията на „Росенец“

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на терминал „ Росенец ".

Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Решенията в региона на енергетиката постоянно би трябвало да почиват върху нуждата от надеждност и непрекъсваемост на доставките на първични материали и на гарантирането на налични цени за жителите и промишлеността. Цената за прибързаните и недомислени решения се заплаща постоянно от джобовете на принудените да понасят следствията им, се споделя още в известието президентството.

Начинът на скорострелното приемане на законови промени, с които се приключва концесията на пристанищния терминал „ Росенец “, освен опонира на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова страна, само че е и образец за безконтролно отношение към страната и жителите.

При възприемането на този коренен метод не са съобразени нито ползите на потребителите и рисковете за повишение на цените на горива и артикули, нито евентуалните закани за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито вероятните правосъдни искове против България, допълват от администрацията на президента.

Конституционните пороци на този закон и сериозните опасности, пред които той изправя българските жители, са задоволителни учредения за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за определяне на противоконституционност на законовите промени, приключва известието.

Пълният текст на настояването от страна на президента за определяне на противоконституционност на измененията може да видите.

На 21 юли Народното събрание гласоподава да бъде прекратена концесията за пристанищния терминал „ Росенец “, както и министърът на енергетиката да стартира диалози по изискванията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20% в консорциума-титуляр на Договора за търсене и изследване на петрол и природен газ в повърхност „ Блок I-21 „ Хан Аспарух “, напомня Българска телеграфна агенция.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР