Президентът Румен Радев, който представлява България на срещата на държавните

...
Президентът Румен Радев, който представлява България на срещата на държавните
Коментари Харесай

България съперничи на Гърция за македонското небе

Президентът Румен Радев, който съставлява България на срещата на държавните и държавните ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон, съобщи пред публицисти на тръгване, че България не би трябвало да чака поръчаните от Съединени американски щати нови изтребители, а да поеме още занапред със съществуващата техника защитата на македонското въздушно пространство.

" България не би трябвало да пропуща историческата опция да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония “, акцентира президентът. По думите му, до момента в който диалозите в тази тенденция са били  отлагани от българска страна за „ светлото бъдеще “, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила съглашение за тази задача. „ С днешните ни благоприятни условия можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви спомагателни разноски, тъй като тя се носи от базата за непрекъснато базиране Граф Игнатиево “, уточни Румен Радев.

Президентът напомни срещите си с министър-председателите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през миналите месеци, на които беше реализирано единодушие за среща сред министъра на защитата и началника на защитата на България с техните сътрудници от Гърция и Северна Македония за включването на България в защитата на въздушното пространство на югозападната ни съседка. „ Това е освен в наш народен интерес, само че и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност “, сподели още  президентът.

Френският президент Еманюел Макрон не се отхвърли на почналата през вчерашния ден среща на алианса от изказването си, че НАТО е в " мозъчна гибел ".  След диалог с американския президент Доналд Тръмп той сподели пред публицисти: " подкрепям изказването си ". Няколко часа по-рано Тръмп разгласи думите на Макрон за НАТО като " доста обидни ".
Макрон прикани за стратегически разговор с Русия, с цел да се избегне спор.
Руският президент Владимир Путин съобщи през вчерашния ден в Москва, че е отворен за съдействие с НАТО: " Нееднократно сме изразявали подготвеност да се противопоставим взаимно на действителни закани, в това число интернационален тероризъм, локални въоръжени спорове (и) заплахата от неконтролирано разпространяване на оръжия за всеобщо заличаване ".
---------

70% са общите военни разноски на страните от НАТО в международния размер военни разноски

-------------

НИ ТОВА, НИ ОНОВА

„ Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България от дълго време е декларирала своята позиция “

Румен Радев за уговорения от Бойко Борисов с президента Тръмп координационен център във Варна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР