Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в понеделник, че Киев

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в понеделник, че Киев
Коментари Харесай

Украйна е готова да продължи износа на зърно през Черно море и без съгласието на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели в понеделник, че Киев е подготвен да продължи износа си на зърно през Черно море, макар че, която беше контрактувана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации .

" И без Русия би трябвало да се направи всичко, с цел да можем да използваме този кулоар (за износ) през Черно море. Ние не се опасяваме ", сподели Зеленски в изявление за публицисти, заяви неговият представител Сергей Никифоров .

През юли предходната година в Истанбул беше подписано за експорт на храни, реализирано благодарение на Организация на обединените нации и Турция. То разрешава на Киев да изнася украинско зърно по коридори през Черно море, макар че в страната се води война и Русия управлява част от украинските пристанища.

Във всекидневното си видеообръщение в понеделник вечерта Зеленски сподели, писма до турския президент Реджеп Ердоган и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш , с цел да им предложи да продължат износа.

" Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат действието на продоволствения кулоар и инспекцията на корабите ", сподели Зеленски.

Зеленски подсети, че през юли предходната година са подписани две съглашения: сред Украйна, Турция и Организация на обединените нации и сред Русия, Турция и Организация на обединените нации.

" Затова, когато Русия споделя, че стопира, тя нарушава споразуменията си с генералния секретар на Организация на обединените нации Гутериш и президента Ердоган. Не с нас. Не сме имали никакви сделки с тях ", сподели той.

По-късно в понеделник Зеленски, че е провел телефонен диалог с Гутериш, с който се е споразумял да работят дружно за подновяването на доставки на украинско зърно през Черно море.

По думите на Зеленски съвсем 33 милиона тона украинска селскостопанска продукция са били изнесени в 45 страни по съглашението.

Москва разгласи в понеделник " де факто " края на съглашението за международното доставяне със зърно. Решението ѝ пристигна на фона на офанзива на украинската войска с дронове против Кримския мост, който е стратегическа инфраструктура за Русия.

Русия подлага на критика пречките пред личния си експорт на храни и торове, усложнен от наложениет от Европейския съюз наказания. Тя също по този начин упреква богатите страни, че печелят от по-голямата част от украинския експорт, предопределен за разрастващите се страни.

По думите на Зеленски обаче 60% от украинския зърнен експорт са изпратени в Африка и Азия. Според данни на Организация на обединените нации трите съществени страни, които са се възползвали от украинските доставки, са Китай, Испания и Турция.

Последният транспортен съд, утвърден да пътува по договорката за експорт на зърно, отплава в неделя.

Европейската комисия назова " цинична стъпка " решението на Руската федерация да спре да взе участие в съглашението за зърно.

" Категорично съдя циничната стъпка на Русия да приключи Черноморската зърнена самодейност, макар напъните на Организация на обединените нации и Турция. Европейски Съюз работи за обезпечаване на продоволствена сигурност за уязвимото население на света ", написа председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайе н.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари 2022 година, на няколко пъти заплашва, че може да блокира удължаването на договорката. Последно тя на 17 май. От 27 юни Русия отхвърля да записва нови колета по съглашението, което би трябвало да изтече в понеделник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР