Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да не

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Гърция да не
Коментари Харесай

Ердоган към гърците: Не си играйте с нас

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвести Гърция да не подхваща провокации в Егейско море, като съобщи: " Не си играйте с нас. Ние нямаме спор с вас в Егейско море ", съобщи Анадолската организация, представена от.

" Те още веднъж направиха луди неща в Егейско море. Разбира се, ние също направихме каквото беше належащо ", сподели Ердоган по време на събитие в югоизточния окръг Мардин.

Турското министерство на защитата съобщи в събота, че гръцки самолети " са се пробвали да попречат " на подготвителна задача на НАТО в Егейско море и че турски самолети са дали " нужния отговор ", оповестява в. " Хюриет дейли нюз ".

" Бойни и спомагателни самолети на нашите военновъздушни сили и самолети AWACS на НАТО изпълняваха координирана от НАТО подготвителна задача NEXUS ACE в интернационалното въздушно пространство на Егейско море за взаимно образование ", се споделя в изказването.

Гръцките самолети " се пробваха да попречат " на задачата на НАТО NEXUS ACE, само че учението беше " сполучливо приключено ", откакто турските самолети дадоха отговор, показва министерството.

През август турското министерство на защитата също съобщи, че гръцки изтребители са държали под радарен надзор турски самолети Ф-16, извършващи подготвителен полет.

Турция и Гърция имат несъгласия по редица въпроси, в това число конкурентни искания за пълномощия в Източното Средиземноморие, припокриващи се искания за континенталните им шелфове, морските граници, въздушното пространство, енергетиката, етнически разделения остров Кипър, статута на островите в Егейско море и мигрантите.

Ердоган добави, че е споделил на формалните представители " да създадат каквото е належащо..., в случай че Гърция продължи да се държи по този начин ". Той още веднъж повтори предизвестието си: " Ние може да дойдем ненадейно някоя нощ ".

Турският президент сподели също че неотдавнашните проби на турска балистична ракета " плашат " Атина.

През октомври Турция изстреля тестово създаваната в страната балистична ракета с дребен обхват Тайфун (Typhoon). Ракетата може да порази цел на разстояние 561 км за 456 секунди.

Турция, която е член на НАТО повече от 70 години, се оплаква от " многократните провокативни дейности и изразителност " от страна на Гърция в района през последните месеци, в това число въоръжаване на острови наоколо до турските крайбрежия, които са демилитаризирани според договорните отговорности. Тя твърди, че сходни дейности осуетяват добросъвестните ѝ старания за реализиране на мир, отбелязва Анадолската организация.

Обръщайки внимание на отбранителната промишленост, Ердоган съобщи, че Турция има забележителен експорт в отбранителния бранш.

Миналата седмица турската отбранителна компания Байкар (Baykar) извърши първия полет на своя свръхзвуков безпилотен изтребител Къзълелма (Kizilelma).

Говорейки за новия безпилотен аероплан, Ердоган съобщи: " Къзълелма е нещо друго. Надявам се, че Къзълелма ще бъде в всеобщо произвеждане до 2024 или 2025 година "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР