Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението

...
Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението
Коментари Харесай

Президент влезе в спор с премиер заради руската ваксина

Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази недоволството си от решението на държавното управление да употребява съветската ваксина „ Спутник V”. Според нея това крие риск за здравето на хората.

Словакия закупи от Русия два милиона дози от имунизацията „ Спутник V ". Първата партида от 200 хиляди дози към този момент дойде в страната. Словашкият министър председател Игор Матович посрещна пратката, която дойде с военнотранспортен аероплан на летището на източния град Кошице. В Словакия от началото на пандемията има над 311 хиляди доказани инфекции с ковид.

Игор Матович сподели, че решението за съветската ваксина е било взето, без да се чака регистрацията ѝ в Европейската организация по медикаментите. Според премиера „ няма време за бавене, няма задоволително ваксини в страната, десетки наши съграждани умират от COVID-19 всеки ден ". Президентът Зузана Чапутова обаче го разкритикува, тъй като съгласно нея това решение крие опасности за здравето на жителите.

" Употребата на съветската ваксина не е демонстрация на храброст или доказателство за дипломатически триумф. Това е по-скоро отменяне на разпоредбите, признати в медицината, които подсигуряват най-високите стандарти за сигурност на хората ", сподели Чапутова. Тя съобщи, че е подготвена да почете решението на хората, които имат намерение да се имунизират с съветската ваксина, само че няма да приканва за всеобщо потребление на този препарат, защото то към момента не е минал нужните процедури в Европейски Съюз за доказване на сигурността му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР